Dieta alkaliczna, czyli dieta zasadowa -produkty, efekty oraz jadłospis

Często słyszy się o równowadze kwasowo-zasadowej, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jednak większość produktów, które spożywamy na co dzień zaburza tę równowagę i prowadzi do zakwaszenia organizmu. W takiej sytuacji zaleca się stosowanie diety alkalicznej, czyli diety z zasadami.

Zakwaszenie organizmu – jak się objawia?

Objawów zakwaszenia jest wiele i czasami ciężko je zidentyfikować, jednak do najważniejszych symptomów można zaliczyć między innymi:

  • uczucie ciągłego zmęczenia
  • depresja
  • zajady w kącikach ust
  • skurcze łydek
  • cienkie i łamliwe paznokcie
  • wypadanie włosów
  • ciągły katar
  • biegunki
  • zapalenie dziąseł
  • nerwowość

Jeśli zauważasz u siebie powyższe objawy, które utrzymują się przez dłuższy czas, warto zastosować dietę alkaliczną, zwaną inaczej zasadową. Jeśli po jej dłuższym zastosowaniu zauważysz poprawę, to znaczy, że organizm zmagał się z zakwaszeniem. Dieta zasadowa wskazana jest wszystkim, a szczególnie osobom, które zauważają u siebie wyżej wymienione przypadłości. Lekarze przepisują ją szczególnie osobom z częstymi wahaniami nastroju o charakterze depresyjnym.

Jakie są założenia diety alkalicznej?

Dieta alkaliczna opiera się na zasadach zdrowego i racjonalnego żywienia. Niestety większość produktów, które na co dzień spożywamy ma niestety zakwaszający wpływ na nasz organizm. Do takich produktów należą między innymi: mięso, wędliny, cukier, słodycze, sery żółte, ryż biały, alkohol, kawa, czarna herbata, soki i napoje z dodatkiem cukru, napoje gazowane, kakao, sól, biała mąka i produkty z niej wytworzone jak makarony, pieczywo oraz wyroby cukiernicze. Działanie średnio kwasotwórcze wykazują takie produkty jak: jajka, ryby, mleko, ryż brązowy czy pieczywo żytnie. W diecie zasadowej zaleca się spożywanie 80% produktów zasadotwórczych i jedynie 20% kwasotwórczych. Dlatego też należy znacznie ograniczyć spożycie wyżej wymienionych produktów.

dieta zasadowa odchudza i odmladza 109992

Zaleca się spożywanie regularnych posiłków, mniejszych objętościowo, najlepiej 4-5 w ciągu doby. Odstępy pomiędzy posiłkami powinny wynosić około 3-4 godziny. Podczas stosowania diety alkalicznej warto pomyśleć o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Zaleca się picie dużej ilości wody z dodatkiem soku z cytryny. Należy ograniczyć piwie kawy oraz mocnej herbaty.

Do codziennego menu powinno się natomiast włączyć produkty o zasadotwórczym działaniu, do których należą wszystkie warzywa (np. bakłażan, dynia, cukinia, ogórek, sałata, burak, marchew) i owoce (np. cytryna, grejpfrut, banan, kiwi, ananas), migdały, orzechy laskowe, ziarna słonecznika, pestki dyni, zielona herbata, świeże soki z warzyw i owoców bez dodatku cukru, ziemniaki, kiełki roślinne, niegazowana woda mineralna czy oliwa z oliwek. Co ważne, do posiłków zawierających produkty kwasotwórcze warto dodawać produkty zasadotwórcze, czyli na przykład mięso podawać z dodatkiem warzyw, dzięki czemu zrównoważy się ich kwasowy charakter.

Przykładowy dzienny jadłospis diety alkalicznej

I śniadanie

  • kasza jaglana z dodatkiem miodu i cynamonu

II śniadanie

  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • sałata lodowa z kiełkami rzodkiewki

Obiad

  • zupa krem z brokułów
  • dorsz gotowany na parze
  • sałatka z buraków

Podwieczorek

  • koktajl z banana i jarmużu

Kolacja

  • pieczony bakłażan
  • sałatka z ogórka

Dieta alkaliczna – jakie przynosi efekty?

W diecie alkalicznej, czyli diecie z zasadami oprócz doboru odpowiednich posiłków, równie istotna jest zmiana stylu życia. W celu przywrócenia prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej należy włączyć lekką aktywność fizyczną oraz zaprzestać palenia tytoniu. Dzięki wprowadzeniu do życia tych kilku prostych zasad organizm odwdzięczy się poprawą zdrowia, samopoczucia. oraz równowagi kwasowo- zasadowej. Dodatkowo zachowuje prawidłowy poziom wapnia w kościach, zapobiegając osteoporozie oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, choroby serca i otyłość.

Wady diety alkalicznej

Do wad diety alkalicznej zalicza się przede wszystkim ryzyko niedoboru cholesterolu, które wynika z nadmiaru podaży błonnika. Ponadto groźne może okazać się przewodnienie organizmu, podczas spożywania większej ilości płynów. Dieta zasadowa to swego rodzaju styl życia, więc tak na prawdę trwa tyle ile sami chcemy.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest