Dieta wątrobowa – co jeść a czego unikać?

Pierwszą rzeczą jaką należałoby zrobić, gdy wątroba odmawia posłuszeństwa jest przede wszystkim wprowadzenie i stosowanie odpowiedniej diety. Dieta wątrobowa jest dietą lekkostrawną. Niestety przez wielu uważana za trudną do spożywania, gdyż trzeba dokonać restrykcyjnych zmian. Jednak czy tak rzeczywiście jest – każdy powinien rozważyć indywidualnie.

Dla kogo dieta wątrobowa?

Dieta wątrobowa przeznaczona jest dla osób borykających się z problemami związanymi z wątrobą. Pomaga i łagodzi dolegliwości takie jak :

  • marskość wątroby
  • przewlekłe zapalenie wątroby
  • toksyczne uszkodzenie wątroby
  • obciążenie wątroby wywołane na skutek ciąży – cholestaza

Dieta została specjalnie ułożona tak by niwelować wszelkie objawy chorób wątrobowych i towarzyszące im symptomy. Do najczęstszych uznawane są :

  • zaparcia
  • wzdęcia
  • zaburzenia trawienne
  • złe samopoczucie
  • ciągłe zmęczenie.

Ciążowe dolegliwości związane z wątrobą

Ciąża choć jest stanem zwiastującym nowe życie – niesie za sobą szereg dolegliwości lub problemów zdrowotnych. Niestety pojawić się również mogą kłopoty z wątrobą. Rozwijający się płód w łonie kobiety może obciążyć wątrobę i wywołać cholestazę, która pod wpływem hormonów estrogenów i progesteronu – wywołuje nadwrażliwość tego narządu. Dlatego dieta wątrobowa w ciąży zalecana jest również paniom, które zmagają się z tym problemem. Najważniejszą profilaktyką jest stosowanie zdrowej diety, by nie obciążać organu i nie zaszkodzić przez to dziecku. Powinno się również ograniczyć produkty wzdymające i cukry proste.

Podstawowe zasady diety wątrobowej

Dieta wątrobowa polega na spożywaniu nisko tłuszczowej żywności i produktów, które nie obciążają wątroby. Powinno się wyeliminować produkty tłuste, a wprowadzać więcej białka i węglowodanów. Posiłki należy spożywać 5 do 6 razy dziennie i pamiętać o regularnych porach. Zalecane również jest:

  • odstawienie słodyczy
  • rezygnacja z napojów gazowanych i słodzonych
  • zabronione spożywanie żywności surowej i smażonej
  • rezygnacja z panierek i tłustych sosów
  • zakazane odsmażanie i odgrzewanie potraw
  • przyjmowanie witamin B, C, PP

Dieta wątrobowa co wolno spożywać?

Produkty zbożowe: makarony, ryże, kasze, płatki owsiane, pieczywo zbożowe, pieczywo mieszane, bułki kajzerki, sucharki, chrupki kukurydziane
Produkty mleczne: chude mleko do 2 %, jogurty naturalne, maślanki, kefiry, zsiadłe mleko
Jaja i potrawy: jajecznica, omlet z białka jaj, (zalecane jest spożywanie tylko samego białka)
Zupy: chudy rosół, zupy na wywarach, zupy jarzynowe, zupy mleczne
Mięso i wędliny: cielęcina, jagnięcina, dziczyzna, konina, mięso z królika, wędliny drobiowe, szynka odtłuszczona
Ryby: dorsz, mintaj, flądra, szczupak, pstrąg, sandacz, morszczuk (zalecane 3 razy w tygodniu)
Warzywa: buraki, ogórki, kalafiory, brokuły, sałata, pomidory bez skórki, ziemniaki, cukinia, bakłażan, pietruszka, seler (zalecane spożycie warzyw 3 razy dziennie)
Owoce: jabłka, pomarańcze, truskawki, maliny, grejpfruty, banany, mandarynki, morele, jeżyny, brzoskwinie. (zalecane spożycie owoców 2 razy dziennie)
Napoje: woda mineralna, herbaty bez cukry, kawa zbożowa, soki owocowo warzywne, koktajle mleczne
Przyprawy: tymianek, kminek, mięta, oregano, majeranek, jałowiec, koper, pietruszka, wanilia
Tłuszcze: oliwa z oliwy, olej z siemienia lnianego

Przykładowe przepisy na dwa dni -dieta wątrobowa

1 dzień
Śniadanie – twarożek, bułka pszenna z chudą szynką, liściem sałaty, plastrami pomidora bez skórki, odrobiną masła
II śniadanie – koktajl z dowolnym owocem i odrobiną chudego mleka
Obiad – ryba mintaj gotowana na parze, brokuły z łyżeczką oliwy, biały ryż, przyprawy
Podwieczorek – serek wiejski z koperkiem i pomidorem bez skórki
Kolacja – sałatka z gotowanej piersi z kurczaka, liści sałaty, ogórka

2 dzień
Śniadanie – jajecznica z białek jaj, kromka pełnoziarnistego chleba, pomidor bez skórki
II śniadanie – kanapki z chleba pszennego, z chudą wędliną, sałatą, ogórkiem
Obiad – gotowane klopsiki z indyka, ziemniaki posypane koperkiem, tarte buraczki gotowane
Podwieczorek – kefir
Kolacja – kasza jaglana ze szpinakiem, pomidorem bez skórki i odrobiną jogurtu naturalnego

Dieta uznawana jest za dość rygorystyczną i drastyczną. Jednak warto przypomnieć, że jak każda dieta prócz wyrzeczeń – posiada również zalety. Są osoby, które w szybkim tempie chudną na tej diecie i odczuwają znaczny spadek zmęczenia i polepszone samopoczucie.

Dieta wątrobowa – co jeść a czego unikać?
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *