Dieta po usunięciu woreczka żółciowego

Woreczek żółciowy jest małym organem naszego układu pokarmowego. Jak sama nazwa wskazuje jest magazynem żółci, która wyprodukowana w hepatocytach w wątrobie zostaje przerzucona właśnie do woreczka, który ją magazynuje. Składnikiem żółci jest głównie cholesterol, kwas żółciowy i lecytyna. Wszystkie one występują według odpowiedniej naturalnej proporcji w organizmie. Żółć odpowiada za emulgowanie tłuszczy, dlatego tłusty pokarm jest z powodzeniem trawiony a energia pokarmowa uwalniania. Po resekcji woreczka, czyli usunięciu go z organizmu dieta powinna być lekkostrawna i niskotłuszczowa , gdyż musimy odciążyć wątrobę.

Jednym z najczęstszych powodów usunięcia woreczka żółciowego jest kamicy woreczka żółciowego. Jest to zabieg dokonywany metodą tradycyjną lub laparoskopową. Jednak ze względów mniej bolesnych i higienicznych zaleca się laparoskopowe usunięcie woreczka, gdyż wiąże się to tylko z trzema nacięciami wielkości 2- 2 cm i wyssaniu go pod ciśnieniem z organizmu . Po takim zabiegu pacjent może już na trzeci dzień wrócić do domu . Dlatego bez woreczka żółciowego w organizmie musimy znaleźć dla siebie odpowiednią dietę , przeważnie łatwostrawną, niskobłonnikową, niskotłuszczową, popularnie nazywaną dietą wątrobową.

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – co wolno nam jeść a czego nie? Oraz w jakich proporcjach?

Oczywiście dietę ustala nam lekarz prowadzący i wraz z wypisem ze szpitala dostajemy do ręki instrukcję obsługi własnego organizmu przez kolejnych parę dni, a nawet miesięcy. Oczywiście dieta zaraz po zabiegu jest znacznie restrykcyjna , potem w miarę adaptacji naszego organizmu i wątroby możemy wprowadzać nowe składniki żywieniowe. Przez pierwsze pięć dni po zabiegu dieta jest bardzo zróżnicowana . Musimy pamiętać ,że organizm potrzebuje energii, witamin oraz składników mineralnych. Posiłki, które przyjmujemy powinny występować w małej objętości, lecz powinny być spożywane często, co 2-3 godziny ok.5-6 posiłków dziennie. Bardzo wskazane jest spożywanie ciepłych posiłków a ograniczenie zimnych nawet do minimum.

Dieta ta całkowicie eliminuje smażenie na tłuszczu , potrawy powinny być gotowane na parze (warzywa,mięso), gotowane w wodzie oraz duszone we własnym sosie. Dania powinny zawierać pełnowartościowe białko oraz węglowodany, natomiast niezwykle ważne jest, by całkowicie ograniczyć spożywanie tłuszczy, które występują w takich produktach jak: – sery (szczególnie topione), tłuste mięsa ( boczek,słonina,wieprzowina),smalec, oleje,śmietana i masło również idą w odstawkę. Musimy też całkowicie zrezygnować z dań bogatych w błonnik pokarmowy, czyli nie wolno nam jeść surowych warzyw i pieczywa pełnoziarnistego. Kwaszone produkty jak ogórki czy kapusta również muszą opuścić naszą lodówkę. Wszelkie używki takie jak mocna kawa, alkohol,papierosy czy ciemna herbata również są zapisane na „czarnej liście” produktów zabronionych i musimy pogodzić się z tym faktem. Należy pamiętać, że ostre przyprawy, stosowanie dużej dawki soli czy cyrku również jest zabronione i należy się tego trzymać.

Co szczególnie zaleca się ludziom bez woreczka żółciowego?

Otóż spożywanie chudych mięs wszelkiego rodzaju , chudych ryb oraz chudego nabiału bez sztucznych konserwantów i ulepszaczy. Możemy z powodzeniem jeść indyka bez skóry, chudą wołowinę,cielęcinę oraz chude wędliny drobiowe czy cielęce. Z ryb mamy bogaty wybór, gdyż dorsz, karp,pstrąg,okoń,sola,sandacz,szczupak-będą dobre i lekkostrawne. Z pieczywa zalecane są na początku sucharki, wafle, makarony jasne-pszenne. Z kasz wszystkie drobne kasze jak kuskus,jaglana. Owoce zaleca się spożywać bez skórki i najlepiej po obróbce termicznej nie na surowo,warzywa również bez skóry i jak wcześniej wspominaliśmy gotowane lub robione na parze bez dodatku tłuszczu. Z napoi najlepiej spożywać te nisko zmineralizowane, lekkie buliony , soki
przegotowane z owoców oraz słabe kawy i herbaty. Ze słodyczy należy odstawić te ciężkostrawne i kaloryczne jak czekolada, czasem można spożywać słabe kakao, miód, dżem, budyń na chudym mleku i herbatniki.

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego powinna być lekkostrawna i łatwo przyswajalna przez organizm, aby nie przeciążać układu pokarmowego. Gdy pacjent zastosuje się do tej diety,będzie szybko mógł powrócić do normalnego żywienia. Dieta po usunięciu woreczka przez pierwsze parę dni powinna być płynna, zaleca się spożywanie kleików ryżowych oraz mocne nawadnianie organizmu. Stosowanie lekkich zup jarzynowych oraz chudego mięsa , zaleca się także spożywanie zmiksowanych past,kremy warzywne,kremy mięsne, jak również i pasty. Po pięciu pierwszych dniach takiej diety można wprowadzić kurację miesięczną, która będzie składać z składników wymienionych powyżej. Dieta ma celu pomóc pacjentowi w powrocie do stanu sprzed operacji ,czyli do stanu zwyczajnego żywienia. Warto się do niej zastosować .

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego
5 (100%) 1 głosów