Dieta dla kobiet w ciąży – czyli co jeść, czego unikać, jadłospis

Kobieta w ciąży, musi pamiętać o tym, że przyjmowane przez nią posiłki są dzielone pomiędzy nią, a dzieckiem. Na prawidłowy przebieg ciąży i zdrowie maluszka po urodzeniu istotny wpływ ma sposób odżywiania. Dobre samopoczucie przyszłej mamy jest tu również bardzo istotne. Organizm zaopatrzony w niezbędne mikroelementy i składniki odżywcze szybciej zregeneruje się po porodzie. Oprócz tego to, co jemy ma wpływ również na prawidłową laktację. Aby maleństwo było zdrowe i prawidłowo się rozwijało potrzebna jest zrównoważona dieta, bogata w różnorodne produkty – musi uwzględniać składniki ze wszystkich grup żywieniowych.

Dieta w czasie ciąży

Regularne posiłki spożywane powoli, w małych ilościach pomogą zapewnić zarówno mamie, jak i dziecku dostarczenie niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo, mniejsze porcje wpłynął na lepszą przyswajalność produktów i pomogą uniknąć zaparć i mdłości. Ważne jest również by były one różnorodne, dzięki temu dostarczymy naszemu organizmowi i dziecku wszystkich niezbędnych składników i mikroelementów.

Jakie produkty powinny zostać włączone do codziennej diety przyszłej mamy?

Przede wszystkim będzie to spora ilość warzyw i owoców. Zawierają one nie tylko drogocenne witaminy (szczególnie A, C oraz witaminy z grupy B), są one również bogate w kwas foliowy, błonnik i beta-karoten. Oprócz tego występujące w nich bioflawonoidy zapewniają dziecku wszelkie niezbędne składniki, które wspomagają jego prawidłowy rozwój. Są również dobrymi antyoksydantami, dzięki czemu wzmacniają cały układ odpornościowy oraz pomagają neutralizować wolne rodniki. Najwięcej występuje ich w cytrusach (pomarańcze, grejpfruty) oraz owocach leśnych (borówki, porzeczki, agrest). Możemy znaleźć je także w czerwonej papryce, brokułach i pomidorach.

Ryby i mięso – źródło cennych wartości odżywczych

Kolejną grupą produktów, w które powinnyśmy się zaopatrzyć są ryby i mięso. Czerwone, chude kawałki wołowiny dostarczą sporej dawki, dobrze przyswajanego żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka. Jest to również istotny składnik dla przyszłej mamy, jego niedobór może bowiem doprowadzić do takich konsekwencji jak łamliwość włosów i paznokci, bóle głowy, ogólne osłabienie, a nawet anemia. Kolejnym składnikiem, w które jest wyposażone czerwone mięso wołowe to cynk, który wpływa pozytywnie na rozwój dziecka.

Dobrze jest również włączyć do codziennej diety drób – szczególnie mięso z kurczaka i indyka zawiera w sobie dużo witaminy B3 (inne określenie to witamina PP). Jest to bardzo ważny składnik, który wspiera prawidłowy rozwój i zapobiega powstawaniu wad i chorób u dzieci. Cynk, fosfor, kwas foliowy i wiele innych ważnych zarówno dla matki, jak i dziecka składników można znaleźć w rybach. Ale uwaga – nie wszystkie z nich będą odpowiednie. Należy unikać – tuńczyka, makreli i miecznika. Ryby te należą do grupy niedozwolonych produktów przede wszystkim ze względu na to, że zawierają sporą ilość zanieczyszczeń i niebezpieczne związki rtęci, które mogą uszkodzić układ nerwowy maleństwa. Produkty zalecane to: sardynki, krewetki, sum, pstrąg oraz dorsz. Ryby te zawierają sporą dawkę kwasu omega-3, który jest odpowiedzialny za wspieranie prawidłowego rozwoju wzroku, systemu nerwowego i mózgu.

Nie rezygnujemy z nabiału!

Produkty bogate w wapń i witaminę D to przede wszystkim mleko, ser mozzarella, naturalne jogurty, maślanki i kefiry. Nabiał jest bardzo ważnym składnikiem, ponieważ zawiera również dużo białka, które jest bardzo ważne dla rozwoju dziecka – jest to budulec wszystkich tkanek i narządów. Zbyt mała ilość może przyczynić się do powstawania alergii. Z kolei wapń zawarta w nabiale pomaga utrzymać jej odpowiednią ilość również w organizmie kobiety. Kiedy dieta przyszłej mamy jest uboga w ten składnik, dziecko pobiera je z organizmu matki, co skutkuje wypłukiwaniem się wapnia z kości, które stają się kruche. Mogą również nastąpić skurcze mięśni i bóle głowy. Produkty bogate w wapń pozwolą utrzymać jej odpowiednią ilość w naszym organizmie, co zmniejszy również ryzyko wystąpienia chorób ciśnieniowych. Wapń jest niezbędna także dla dziecka, ponieważ zapewnia prawidłowy rozwój kości, zębów i mięśni.

Czego szczególnie unikać w trakcie ciąży?

Produkty, których powinnyśmy unikać to przede wszystkim kofeina – spożywanie kawy może niekorzystnie wpływać na układ sercowy maluszka. Również wątróbka, która zawiera sporą dawkę witaminy A, nie jest dobra dla rozwoju dziecka, przyswajanie zbyt dużej ilości tej witaminy może spowodować choroby układu krążeniowego. Na okres 9 miesięcy przyszłe mamy powinny również wystrzegać się przetworzonych produktów, gotowych dań typu instant oraz gazowanych napojów – to puste kalorie, które zwiększają masę ciała i mogą podrażnić nasz układ pokarmowy, są również niebezpieczne dla dziecka. W zamian za to dobrze jest zjeść tabliczkę czekolady, która poprawia nastrój, zwiększa energię, zapobiega nadciśnieniu oraz posiada spora ilość żelaza. To obopólna korzyść – dla maleństwa i jego przyszłej mamy.

Przykładowy jadłospis przyszłej mamy

  • Śniadanie: Kanapki z twarogiem, gruszka, napar z mięty z łyżeczką miodu.
  • II Śniadanie: Nadziana grahamka, szklanka kakao na mleku 2% z łyżeczką cukru.
  • Obiad: Czerwony barszcz, duszona pierś z kurczaka, ziemniaki, szklanka kompotu.
  • Podwieczorek Ciasto drożdżowe z mlecznym koktajlem.
  • Kolacja Jajecznica, średni pomidor, 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, kiść winogron, filiżanka herbaty.

 

Dieta dla kobiet w ciąży – czyli co jeść, czego unikać, jadłospis
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *