Dieta przeciwgrzybicza – zasady, efekty i opinie

Kandydoza to choroba określana również mianem drożdżycy przewodu pokarmowego. Leczenie tego schorzenia ustalane jest indywidualnie i zależy chociażby od stanu osoby chorującej, jak i lokalizacji oraz intensywności zakażenia. W kontekście eliminacji kandydozy olbrzymie znaczenie ma nie tylko zastosowana terapia lecznicza, ale również odpowiednio dobrana dieta. Jej celem powinno być poprawienie odporności organizmu, zahamowanie rozwoju drożdżaków, jak również uregulowanie stanu mikroflory jelitowej. Sprawdź więc jakie są zasady diety przeciwgrzybiczej oraz jakie produkty zaleca się spożywać w trakcie jej stosowania!

Jakie są zasady diety przeciwgrzybiczej?

Dieta przeciwgrzybicza powinna być stosowana wspomagająco, w trakcie leczenia tej choroby. Ponadto warto stosować ją także profilaktycznie, wtedy będzie możliwe zapobiegnięcie powrotowi tego schorzenia. Trzeba więc spożywać produkty spożywcze, które nie przyczyniają się do rozwoju drożdżaków. Fundamentem tej diety jest ograniczenie ilości cukrów prostych dostarczanych organizmowi. Nie należy jednak rezygnować ze spożywania węglowodanów złożonych. Niezbędne jest także ograniczenie, a nawet całkowite wyeliminowanie z codziennego jadłospisu warzyw, owoców oraz produktów zbożowych, które wyróżniają się wysokim indeksem glikemicznym. Nie powinno się również spożywać produktów, które w swoim składzie mają drożdże. Warto także pamiętać o tym, aby w jednym posiłku nie łączyć ze sobą zbyt wielu różnych produktów. W przypadku stosowania diety przeciwgrzybiczej niezwykle ważne jest zadbanie o wzrost odporności organizmu. Należy więc stymulować układ immunologiczny poprzez dostarczenie niezbędnych witamin i minerałów. Dobrze jest więc sięgać po produkty zawierające witaminy A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, jak również te zawierające żelazo, cynk oraz selen.

Co można jeść, a czego lepiej unikać?

Jest więc cała lista składników, które należy spożywać, jak i tych, których lepiej jest unikać. W skład tej pierwszej grupy wchodzą przykładowo: produkty mleczne – jogurty naturalne, maślanki, kefiry, mleko, sery, jak również czosnek, kapusta kiszona, ogórki kiszone, mięso z kurczaka, kaczki lub wołowe, jajka, maliny, truskawki oraz większość warzyw. Zasady diety przeciwgrzybiczej przewidują eliminację produktów takich jak: słone przekąski, słodkie napoje gazowane, słodycze, produkty ryżowe, wysokoprzetworzone lub powstałe na bazie mąki pszennej. Dieta przeciwgrzybicza przepisy kulinarne której pozwalają stworzyć smakowite dania jest naprawdę różnorodna, nawet pomimo tak wielu ograniczeń żywnościowych. Bazując na nich można przygotować posiłki na każdy dzień, mając przy tym pewność, że będą one zdrowe i pełnowartościowe.

Dieta przeciwgrzybicza efekty

  • poprawa stanu zdrowia
  • likwidacja nadmiernej ilości drożdżaka Candida w organizmie
  • wyleczenie kandydozy
  • wzrost odporności organizmu
  • uregulowanie funkcjonowania mikroflory jelitowej
  • uszczelnienie jelit
  • unormowanie gospodarki kwasowo-zasadowej

Spożywanie produktów, które już zawczasu eliminują rozwój drożdżaków to naprawdę rozsądne rozwiązanie. Jednak, aby nie doprowadzić do powstania kandydozy w organizmie, trzeba również dbać o swoją codzienną higienę osobistą. Częsta kąpiel, mycie rąk kilka razy dziennie, jak również czyszczenie zębów przynajmniej rano i wieczorem to podstawa. Trzeba pamiętać także o regularnej wymianie bielizny, praniu ręczników oraz wymienianiu i odkażaniu szczoteczki do zębów. Kumulatywne stosowanie tych sposobów pozwala odnieść sukces w walce z kandydozą.

Dieta przeciwgrzybicza – zasady, efekty i opinie
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *