Dieta owocowa – zasady, produkty i jadłospis

Początek lata od zawsze kojarzy nam się z beztroskimi wakacjami, czyli piękną słoneczną pogodą, aktywnością na świeżym powietrzu z przyjaciółmi lub rodziną, a także lekką i przepyszną dietą owocowo-warzywną. Wysokie temperatury wiążę się z koniecznością eksponowania naszego ciała – czy to w krótkiej sukience na ulicy, czy kusym kostiumie kąpielowym na plaży – dlatego w tym okresie szczególnie zależy nam na szczupłym i atrakcyjnym wyglądzie. Może warto połączyć pielęgnację o wygląd i zdrową sylwetkę z darami lata, czyli owocami?

Zasady stosowania diety owocowej

Dieta owocowa, nazywana także frutariańską, najczęściej jest traktowana jako tymczasowa dieta odchudzająca lub oczyszczająca, choć frutarianie – radykalny odłam wegan – stosuje ją jako zwyczajową formę żywienia. Istnieje wiele odmian diety owocowej, a każda kieruje się nieco innymi zasadami. Wybór właściwej powinien być podyktowany naszymi osobistymi preferencjami oraz stanem zdrowia. Najbardziej restrykcyjny wariant diety owocowej zakłada spożywanie wyłącznie owoców w formie surowej. Inne diety zakładają, że owoce stanowią główny, lecz nie jedyny składnik diety owocowej, bo około 50-75 procent spożywanych pokarmów. W przypadku takiej diety owoce mogą być poddane obróbce termicznej lub być przyjmowane w formie przecierów, musów i kremów. Jeszcze inne odmiany diety owocowej zakładają wprawdzie stuprocentowe spożycie roślin, lecz za owoce uważane są niektóre warzywa. Możemy zjadać owoce w sensie botanicznym, na przykład ogórki albo cukinię, a nawet orzechy i nasiona. Innymi słowy to, jakimi zasadami będziemy kierowali się, wybierając dietę owocową, uzależnione jest od naszego celu. Po inne produkty sięgniemy, kiedy chcemy w szybkim czasie schudnąć nadprogramowe kilogramy, pozbyć się nadmiaru wody z organizmu lub zrobić detoks, inne jeżeli kierują nami pobudki proekologiczne – szacunek do zwierząt i troska o planetę.

Produkty

Pomimo wariantywnego charakteru diety owocowej, najczęściej stosujemy ją w charakterze diety odchudzająco-oczyszczającej, który zakłada spożywanie wyłącznie surowych owoców. Ze względu na kaloryczność oraz wysoki indeks glikemiczny niektórych produktów są one wykluczane z diety owocowej. Zanim zdecydujemy się na dietę owocową, warto nakreślić, jakie produkty możemy spożywać, a jakich powinniśmy unikać. Możemy pić niegazowaną wodę, naturalne soki przecierowe lub świeżo wyciskane, napary i herbatki ziołowe. Nasza dieta powinna składać z 4-5 małych posiłków, które staramy się różnicować możliwie największym doborem owoców. Owoce, w miarę możliwości, spożywamy ze skórką ze względu na dużą zawartość błonnika. Według zasad diety frutariańskiej można spożywać wszystkie owoce w rozumieniu botanicznym. Szczególnie polecane są cytrusy ze względu na bogactwo witamin i stosunkowo niską kaloryczność. Idealnie sprawdzą się owoce leśne, a dla osób pragnących schudnąć bez wyrzeczeń także pomelo, brzoskwinie, gruszki, jabłka i arbuzy. Mimo stosunkowo wysokiej kaloryczności polecane są banany, szczególnie na śniadanie (słodki i sycący, rano powinien zapewnić nam dużą dawkę energii) oraz awokado, bogate w zdrowe tłuszcze. Możemy także spożywać niektóre produkty, powszechnie acz błędnie uważane za warzywa, na przykład pomidor, cukinię, ogórek, czy paprykę. Do jadłospisu z powodzeniem możemy włączyć także mniej oczywiste owoce, jak orzech kokosowy, surowe kasztany, oliwki, niektóre odmiany orzechów (orzechy nerkowca, brazylijskie, laskowe) i migdały, jednak są bardzo kaloryczne i najczęściej rezygnujemy z nich.

Dieta zakłada przede wszystkim spożycie świeżych owoców, dlatego szczególnie polecana jest latem, kiedy w pełni możemy korzystać z bogactwa smaków. Bardziej liberalne warianty diety uwzględniają mrożone oraz suszone owoce, głównie daktyle. Przykładowy jadłospis mógłby wyglądać tak:

  • śniadanie: napar z pokrzywy, sałatka z banana, truskawek, melona i owoców leśnych
  • drugie śniadanie: Koktajl z owoców cytrusowych (2 mandarynki, kiwi, banan, duża pomarańcza, grejpfrut, kilka kropel cytryny)
  • obiad: sałatka z awokado, oliwek, pomidorów i pomarańczy
  • podwieczorek: suszone daktyle, orzechy i winogrona
  • kolacja: smoothie truskawkowo-malinowe

Dla kogo?

Zgodnie z zaleceniami dietetyków uważa się, że dietę frutariańską możemy stosować jedynie przez 1-3 dni, gdyż po dłuższym czasie może prowadzić do poważnych niedoborów w naszym organizmie. Uważa się, że dieta owocowa przyczynia się do szybkiej utraty masy ciała, co jednak nie zostało potwierdzone naukowo. Warto stosować ją za to jako dietę detoksykacyjną, wspomagającą i regulującą pracę jelit. Niewątpliwymi atutami diety jest jej nieskomplikowanie (nie jest czasochłonna i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych), przystępna cena i powszechność składników, ich walory smakowe oraz wartości odżywcze. Przyspiesza przemianę materii oraz zapobiega nadciśnieniu, chorobom serca i cukrzycy.

Dietę odradza się kobietom w ciąży lub matkom karmiącym, dzieciom, cukrzykom i osobom osłabionym, narażonym na wzmożoną aktywność umysłową lub fizyczną, jak również nadmierny stres. Może przyczyniać się do powstawania osteoporozy, problemów dentystycznych, upośledza odporność naszego organizmu i wyjaławia z niezbędnych minerałów. Z powodu bardzo niskiej zawartości tłuszczu i białka taka dieta sprzyja utracie masy mięśniowej, trudno się nią nasycić, dlatego często towarzyszy nam uczucie głodu, co może prowadzić do poddenerwowania, osłabienia i dekoncentracji, jak również do efektu jo-jo.

Owoce są niezbędnym składnikiem diety każdego z nas i powinniśmy po nie chętnie sięgać. Niezależnie jednak od naszych codziennych wyborów i nawyków żywieniowych musimy pamiętać, że nie są w stanie zapewnić nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *