Dieta niskowęglowodanowa – szybki sposób na utratę wagi?

Dieta niskowęglowodanowa polega na znacznym ograniczeniu węglowodanów z przyjmowanych posiłków i zastąpienie ich zdrowymi tłuszczami. Zamiana proporcji ma spowodować szybką utratę wagi. Spożywane cukry, szczególnie przetworzone, szybciej niż inne składniki odżywcze, odkładają się w tkane tłuszczowej, co powoduje nadwyżkę kilogramów. Dlatego właśnie będąc na diecie należy całkowicie wyeliminować spożywanie słodyczy, fast foodów, suszonych owoców, drożdżówek, makaronów, ciast i białego pieczywa.

Zasady diety niskowęglowodanowej

Dieta ta nie polega jednak na całkowitym wyeliminowaniu węglowodanów. Są one bowiem niezbędnym składnikiem, który dostarcza naszemu organizmowi energii i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu, dlatego zamiast przetworzonej żywności zaleca się włączenie do diety niskoskrobiowych owoców i warzyw, w których zawartość węglowodanów jest znacznie obniżona. Głównym składnikiem diety pozostają jednak tłuszcze, przyjmowane pod postacią: ryb, jaj, mleka, orzechów, awokado oraz jogurtów naturalnych i mięs.

Jakie są efekty stosowania diety niskowęglowodanowej?

Zamiana węglowodanów na tłuszcze wpływa na redukcję wagi. Dzieje się tak głównie dlatego, że tłuszcze są trawione znacznie szybciej przez nasz organizm, niż węglowodany. Ich szybkie spalanie powoduje, że nie odkładają się one w organizmie, a co za tym idzie zmniejsza się masa ciała. Będąc na diecie, przez tydzień, można zgubić 1-2 kilogramy. Aby cały proces odchudzania przebiegł prawidłowo należy stopniowo ograniczać ilość spożywanych węglowodanów. Ich drastyczne odstawienie może bowiem odbić się na naszym samopoczuciu – uczucie zmęczenia, problemy ze snem, nudności. Inną konsekwencją może być również problem z zaparciami (zbyt mała ilość błonnika pokarmowego w diecie) oraz problemy z prawidłowym funkcjonowaniem hormonu tarczycy.

Wady i zalety stosowania diety

Stosowanie diety ma na celu szybką utratę wagi oraz „przeprogramowanie” naszego organizmu w taki sposób, by zamienił swoje źródło energii z węglowodanów na tłuszcze. Osoby, które zdecydują się przejść na ten rodzaj diety powinny w pierwszych dniach jej stosowania bacznie obserwować swój organizm – jeśli pojawi się uczucie zmęczenia, nudności, bóle głowy, zawroty, bezsenność powinny zrezygnować z jej dalszego stosowania.

Do najczęstszych wad stosowania diety zalicza się: większe ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz zakwaszenie organizmu – spożywanie samego białka i tłuszczy może prowadzić do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej. Oprócz tego brak błonnika pokarmowego, który znajduje się w owocach i warzywach prowadzi do powstawania uciążliwych zaparć i skurczów żołądka. Jeśli chodzi o zalety diety niskowęglowodanowej to oprócz szybkiej redukcji wagi, powoduje zwiększenie „dobrego” cholesterolu HDL oraz pomaga w regulacji stężenia glukozy we krwi.

Dieta niskowęglowodanowa – szybki sposób na utratę wagi?
5 (100%) 1 głosów