Dieta na zdrowe włosy – czyli co jeść a jakich produktów unikać?

Dziennie wypada ci 100 włosów. To normalne. Mimo, że proces ewolucji pozbawił nas większości owłosienia na ciele, to zarówno brwi jak i włosy na głowie wciąż spełniają swoje funkcje ochronne. Warto o nie dbać dlatego, że spełniają w tym momencie podnoszą atrakcyjność człowieka.

Odżywki to nie wszystko

Szampony, olejki i odżywki poprawiają kondycję włosów. Jednak te produkty działają na zewnętrzną strukturę włosa. Włosy mogą błyszczeć ale preparaty nie pomogą nam w stymulacji mieszków włosowych. Często w tym celu bierzemy tabletki bogate w substancje odżywcze, miedź i cynk. Tylko po co? Zbilansowana dieta nie wymaga dodatkowych wspomagaczy. Mało tego, zbyt duża ilość witamin w organizmie może doprowadzić do hiperwitaminozy. Organizm ma problem z rozłożeniem niektórych elementów rozpuszczalnych w tłuszczach

Co ograniczyć w swojej diecie, aby mieć piękne włosy?

Zbyt duża ilość kofeiny negatywnie wpływa na stan naszego organizmu. Jest on ciągle pobudzony. To samo tyczy się tak uwielbianych przez polaków herbat. Dodatkowo należy uważać na wysoko przetworzone produkty. Takie jak gotowe dania, które można wrzucić do mikrofalówki. Nawet płatki reklamujące się dużą ilością wapnia i żelaza mają w sobie olbrzymie ilości cukru. Jego nadmiar nie tylko osłabia kondycję włosów i paznokci ale też powoduje częste problemy z cerą. Do tej samej kategori można zaliczyć fast food. To ogólniki. Tak naprawdę, nie da się stosować tylko jednego produktu na konkretną część ciała. Organizm jest kostką rubika, którą trzeba ułożyć w odpowiedni sposób by uzyskać pożądane efekty.

Dieta na zdrowe włosy

Przede wszystkim żelazo. Jego brak powoduje suchość i łamliwość włosów. Najprościej znaleźć je w wątróbce, czerwonym mięsie, rybach. Osoby ograniczające spożywanie substancji odzwierzęcych mogą wprowadzić do swoich posiłków więcej roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych i orzechów

Cynk i miedź. Wchodzą one w skład budowy włosów i są bardzo ważne. Tutaj znowu z pomocą przychodzą produkty zwierzęce oraz rośliny strączkowe. Dodatkowo dużo tych elementów znajduje się w pomidorach, czy otręby pszenne.

Najlepszym źródłem witamin są warzywa i owoce. Wybierajmy takie bogate w witaminę A, E i C. Skupmy się też na zdrowych tłuszczach roślinnych dlatego, że A, D, E, K nie rozpuszczają się w wodzie. Co z tego, że schrupiemy pyszną marchewkę skoro najcenniejsze składniki nie zostaną przyswojone. Warzywa warto delikatnie skropić olejem albo jeść w połączeniu z orzechami, czy pestkami zawierającymi naturalne tłuszcze i kwasy.

Na dietach niskokalorycznych nie warto rezygnować z tłustych ryb morskich. Mają one dużo kwasów omega-3, witaminy A i cynku. Należy tak planować posiłki by nie dopuścić do niedoborów w organizmie.

Białko też jest jednym z czynników budulcowych włosów. Zwłaszcza na dietach roślinnych warto dbać by dostarczać do organizmu jego odpowiednią ilość. Tutaj znowu z pomocą przyjdą nam rośliny strączkowe: soczewica, fasola.

Antyoksydanty i selen

To nie tylko produkty hamujące procesy starzenia. Jedną z przyczyn wypadania nadmiernych ilości włosów są właśnie zmiany hormonalne. Dlatego należy wprowadzić do diety czerwone i zielone warzywa. Selen najprościej znaleźć we wspomnianych już wyżej orzechach i pestkach.

Zbilansowana dieta to klucz do sukcesu

Dieta na zdrowe włosy nie jest trudna, ani czasochłonna. Wbrew powyższym radą jedyne czego potrzebuje nasz organizm to zbilansowana i przemyślany plan żywieniowy. Strach przed tłuszczami, białkiem i węglowodanami powinien być zastąpiony przez unikanie alkoholu, fast foodów i niezdrowych przekąsek.

Pamiętajmy, że powodem wypadania włosów mogą być zaburzenia hormonalne albo anemia. Najlepiej udać się do lekarza i zrobić podstawowe badania krwi. Często może to uchronić nas przed poważniejszymi konsekwencjami zdrowotnymi, niż rozdwojone końcówki.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *