Dieta bez zasad? To bez sensu!

O co tyle krzyku?

Oznaczenie pH jest miarą kwasowości lub zasadowości roztworu. Tak jak temperatura naszego ciała, aby organizm mógł normalnie funkcjonować, musi być utrzymywana na wskazanym poziomie, tak samo krew nie powinna przekroczyć wskazanego poziomu pH, by nie doszło do nadmiernego zakwaszenia.

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8. Okazuje się, że większość z nas ma obniżony poziom pH, co skutkuje zakwaszeniem organizmu.

Kwasom stop!

Zakwaszeniu sprzyjają nałogi, stres, a także nasza dieta. Produkty o kwaśnym odczynie, takie jak mięso, nabiał, węglowodany, kawa i czarna herbata, często goszczą w naszych jadłospisach. Poziom kwasów we krwi może też być podwyższony w wyniku ciągłego stresu, pośpiechu, stosowania kuracji odchudzających, nadmiaru leków, braku ruchu lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej.

Zakwaszenie organizmu może powodować nadmiernie obciążenie wątroby i nerek, a jeśli stan zakwaszenia będzie długotrwały, zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy, kamicy nerkowej, a nawet nowotworów.

Pamiętaj! Komórki nowotworowe rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy w prawidłowym środowisku giną.

Zakwaszenie odbije się niestety także na Twoim wyglądzie. Jak? Zwykle towarzyszą mu nadwaga, przewlekłe zmęczenie i zaburzenia snu. Paznokcie staja się kruche, włosy łamią się i wypadają. Zakwaszenie może także nasilić stany depresyjne. Nadmiar substancji kwasotwórczych powoduje ponadto starzenie się tkanek i zmarszczki.

21

Nie zapominaj, że każda skrajność we włączaniu diety czy wysiłku fizycznego może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Nie chodzi o to, abyś z dnia na dzień zrezygnowała ze spożywania mięsa czy kawy. Stosuj metodę „małych kroków”.

Wszystko to, co pomoże Ci przywrócić równowagę kwasowo – zasadową, pomoże też zrzucić dodatkowe kilogramy, przywrócić zdrową cerę i paznokcie, cieszyć się zdrowiem i witalnością. Chyba warto, nie?

Uważaj, bo się pomylisz!

Cytryna i cukier to najwięksi winowajcy błędów w odkwaszaniu. Sok z cytryny, choć kwaśny w smaku, jest zasadotwórczy. Pij go w proporcjach 1 cytryna na 1 litr niegazowanej wody około 1-2 godzin po posiłku.

Postaraj się unikać cukru – ten jest kwasotwórczy pomimo słodkiego smaku.

Do dzieła!

Zmień sposób odżywiania, zacznij jeść więcej pokarmów wysoko-zasadotwórczych, takich jak bakłażan, cukinia, szpinak, czarna rzodkiew, owoc kiwi, arbuz. Pij wodę mineralną i źródlaną niegazowaną z sokiem z cytryny, która skutecznie odkwasza, tak samo jak świeże soki warzywne bez cukru. Możesz także zastosować kurację detoksującą SLIMTOX.

Wprowadź do codziennej diety odkwaszające Twój organizm suplementy i oczyść organizm z zastosowaniem alg o wielu dobroczynnych właściwościach, sprawdź połączenie Spiruliny i Chlorelli.

Przepis na odkwaszającą owsiankę z NASIONAMI CHIA.

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia,
  • 4 łyżki mleka roślinnego (nie krowiego!),
  • 70 g płatków owsianych,
  • miąższ i sok z 1 pomarańczy,
  • 115 g posiekanych daktyli,
  • 1 laska cynamonu,
  • dwie garści malin (możesz użyć innych owoców leśnych).

Sposób przygotowania

Namocz nasiona chia w mleku. Do osobnej miski wsyp płatki owsiane i daktyle, dodaj sok i miąższ pomarańczowy i cynamon. Dolej 100 ml ciepłej wody i zamieszaj. Oba naczynia odstaw na pół godziny lub całą noc. Do małej szklanki lub słoika nakładaj kolejno warstwy: malin, masy pomarańczowej i nasion chia. Smacznego!

NASIONA CHIA są bogate w białko, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik. Poza tym dodają energii, wyrównują poziom cukru we krwi, wspomagają trawienie i obniżają poziom cholesterolu. Kolejnym ich plusem jest to, że pęcznieją po zanurzeniu w płynie, co powoduje dłuższe poczucie pełnego żołądka. Na zdrowie!

Dieta bez zasad? To bez sensu!
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *