Daktyle – właściwości, kalorie i cena

Owoce najstarszego, uprawianego od najstarszych czasów drzewa owocowego. Obecnie uprawiane jedynie w Azji i północnej Afryce. Drzewo jest naprawdę imponujące, ponieważ potrafi osiągnąć nawet 40 metrów wysokości. Ich właściwości odżywcze, przez większość czasu, doceniane były przede wszystkim przez mieszkańców. Dopiero od niedawna daktyle stały się przyjaciółmi osób preferujących zdrowy tryb życia, lub wszystkich intensywnie trenujących. Sprawdźmy dlaczego!

Daktyle właściwości

Daktyle to przede wszystkim znakomite źródło błonnika, które powoduje uczucie sytości i “wymiata” zalegające złogi z jelit. Ponadto bogate są w witaminę B3, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, oraz potas i przeciwutleniacze, które uśmierzają ból. Często daktyle nazywa się naturalną aspiryną, która poradzi sobie z przeziębieniem, a nawet uporczywą migreną.

Popularna odmiana daktyli, zwana Deglet Noor, jest ogromnym źródłem witaminy C, która dba o naszą odporność. Inne odmiany, takie jak np. Medjool dostarczają witaminy A oraz B6. Wszystko to okraszone jest dbaniem o nasz cholesterol, zapobiegając miażdżycy czy chorobom na tle układu krążenia. Często zaleca się spożywanie pacjentom po zawałach serca czy udarze mózgu. Działanie przeciwzapalne leczy wrzody żołądka, stany zapalne organizmu, oraz pozwalają zregenerować się po operacjach. Ich działanie jest więc zbliżone do leków przeciwbólowych, ale, co oczywiste, jest to dużo zdrowsza i naturalniejsza alternatywa, która nie obciąży dodatkowo układu pokarmowego. Ostatnie badania wykazały iż daktyle, ze względu na obecność witaminy B, sprzyjają wyciszeniu i leczeniu bezsenności. Spożywanie ich w stresie, napięciu lub po długotrwałym wysiłku sprzyja spokojnemu snu. Wysoka zawartość białka (3gramy w 100g daktyli) jest jednym z ulubionych składników wszystkich ćwiczących i budujących tkankę mięśniową.

Daktyle przeciwwskazania

Musimy nadmienić iż daktyle są całkowicie zakazane wszystkim diabetykom. Cukrzycy, osoby cierpiące na insulinoopornosć, powinny całkowicie wyeliminować je z codziennej diety, ze względu na ogrom cukrów prostych. Słodki smak to także wysoki indeks glikemiczny (103!), dlatego obniżenie ładunku całego posiłku jest bardzo trudne, a tym samym ryzykowne dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Daktyle suszone

Suszone daktyle to zdecydowanie najbardziej popularna forma spożywania. Często poleca się je jeść samodzielnie, jako forma przekąski. Świetnie działają na zaparcia, więc mogą być spożywane podobnie jak np. suszone śliwki. Wykorzystuje się je do deserów, jogurtów, wypieków różnej maści. Popularnym sposobem na ich przyrządzenie jest tzw. zdrowy krem. Namoczone wcześniej daktyle miksuje się na gładko z orzechami, odrobiną oleju i solą. W taki sposób tworzy się kremowy budyń, który zjedzony z ciastem lub kanapką zastąpi nam popularne, słodkie produkty.

Daktyle kalorie

Niestety, daktyle są wysokokaloryczne, jak niemalże wszystkie suszone owoce. Ich niewielki rozmiar i wyjątkowo słodki smak sprzyja podjadaniu i jedzeniu w dużych ilościach. Musimy o tym pamiętać, kiedy wprowadzimy je w naszą dietę. 100gram produktu to ok 282 kcal, a więc kaloryczność jest zbliżona do np. mlecznej czekolady.
Warto o tym pamiętać, bowiem daktyle są zdrowe, dbają o tkankę mięśniową, ale powinny być ograniczone w przypadku diety redukcyjnej.

Daktyle gdzie kupić?

Jeszcze kilka lat temu daktyle uchodziły za trudno dostępny rarytas. Dziś dostaniemy je w niemalże każdym sklepie spożywczym lub zielarskim. Uważajmy na składy kupowanych owoców, bowiem często dodaje się do nich konserwantów, zapychaczy i zmiękczaczy, które ujmują walorów smakowych i zdrowotnych. Świeże daktyle są zdecydowanie trudniej dostępne, niż te suszone, najczęściej kupimy je na tzw. tygodniach tematycznych, organizowanych przez popularne sklepy sieciowe i dyskonty.

Daktyle cena

Cena daktyli zależy przede wszystkim od tego czy kupujemy suszone czy świeże. Drylowane, suszone daktyle, w gramaturze 100 gram, w sklepie ekologicznym, kosztują już poniżej 5zł. Popularna firma, w popularnym dużym sklepie oferuje nawet cenę 3zł. Jeśli uda nam się znaleźć daktyle świeże (np. w sklepie internetowym) musimy liczyć się z wydatkiem ok 30-40zł za 500g produktu. Co ciekawsze, tańsze są daktyle z pestką, które musimy samodzielnie wydrążyć (ok 12zł za 300g).

Daktyle – właściwości, kalorie i cena
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *