Czosnek askaloński – właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie

Czosnek askaloński inaczej nazywany jest cebulą szalotką. Jest niewielki, a mimo to ma dużo niezwykłych właściwości. Uprawia się ją tak jak zwykłą cebulę, a jednak ma ona posmak czosnku. Pochodzi z Izraela i Palestyny, jednak ze względu na to, że najlepiej rośnie w niskich temperaturach, idealnie nadaje się do uprawy w naszym europejskim klimacie. Sprawdź jakie zastosowanie może mieć w twojej kuchni.

Czosnek askaloński – właściwości odżywcze

Szalotka bogata jest w związki polifenolowe i flawonony. Flawonony chronią organizm przed atakiem ze strony grzybów i owadów. Zawiera także dużo błonnika, białka, witaminy C, a także potas, witaminę A i witaminę B6. Ważnym jego składnikiem jest także kwas foliowy, który reguluje wzrost i funkcjonowanie naszych komórek.

Właściwości zdrowotne

Przede wszystkim czosnek askaloński obniża poziom cholesterolu w naszym organizmie. Podwyższony poziom cholesterolu powoduje poważne choroby takie jak miażdżyca. Szalotka zapewnia ochronę przeciwko grzybom, przeciwko bakteriom i przeciwko wirusom. Obniża bardzo szybko poziom ciśnienia we krwi. Dodana do diety pomaga w walce z cukrzycą, łagodzi problemy pojawiające się w układzie nerwowym, a także zwiększa krążenie. Może również zapowiedz wrzodom żołądka. Bardzo często wykorzystywana jest w dietach odchudzających.

Naturalne antybiotyki, które są zawarte w czosnku askalońskim pomagają walczyć z przeziębieniem i grypą. Tematem kontrowersyjnym jest z pewnością działanie czosnku na niektóre typy chorób nowotworowych. Badania wykazały, że warzywo to jest w stanie zmniejszyć raka płuca lub jamy ustnej, jak również raka żołądka, jelita grubego, a nawet raka piersi.

Czosnek askaloński a zastosowanie

Szalotka ma niezwykły smak, bez którego trudno jest wyobrazić sobie wiele kuchni świata, w tym przede wszystkim kuchnię francuską. Jest dużo delikatniejsza od zwykłej cebuli, bardziej wyrafinowana, nie czuć w niej tak mocnej ostrości. Najczęściej francuzi wykorzystują ją do wykonywania sosów na bazie czerwonego wina.

Czasami piecze się warzywo i podaje jako przystawkę. Można ją spożywać na wiele sposobów, nawet jako surowy produkt. Czosnek askaloński najlepiej smakuje po wypieczeniu lub po duszeniu, podczas smażenia łatwo go spalić, a wtedy pozostaje już tylko gorzki, nieprzyjemny posmak. Szalotkę można również dodawać do sałatek i potraw. Szczególnie pokrojona w talarki jest idealnym dodatkiem do mięs. Często jest również marynowana w słoikach. Ze względu na swoje wartości odżywcze i zdrowotne czosnek jest wykorzystywany również e medycynie naturalnej, jako antybiotyk, albo lek na różne schorzenia.

W czosnku jest dużo wyższa zawartość minerałów aniżeli w cebuli, w tym żelaza i potasu. Które wpływają na przepływ krwi. Szalotka zawiera bardzo mało kalorii, dzięki czemu wykorzystywana jest w dietach odchudzających. Ponadto ze względu na działanie bakteriobójcze wspomaga wydalanie toksyn z organizmu i czyści go oraz dezynfekuje w naturalny sposób.

Przeciwwskazania

Mimo że szalotka ma w sobie dużo właściwości odżywczych, które bardzo dobrze wpływają na nasz organizm, nie powinna być często konsumowana przez osoby, które zauważyły u siebie problemy z wątrobą. Szalotkę charakteryzuje duża ilość silnych olejków, które źle działają na ten organ, powodując u niego nieprzyjemne zmiany.

Szalotka ma liczne właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Smakuje i wygląda jak cebula, choć posiada cechy czosnku, co sprawia, że roślina tak jest naprawdę niezwykła. Nadaje potrawom niezwykły smak i zapach, a dodatkowo możemy włączyć ją do naszej domowej apteczki jako naturalny lek.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *