Czarnuszka – zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Czarnuszka siewna w czasach starożytnego Egiptu była nazywana złotem faraonów. Swoją popularność zdobyła dzięki właściwościom leczniczym i niezwykle dobrym wpływie na zdrowie oraz urodę. Jakie zastosowanie ma dzisiaj ta roślina? Czy naprawdę warto zadbać o to, by znalazła się w naszej codziennej diecie?

Lecznicze właściwości czarnuszki

Czarnuszka siewna to źródło kwasów linolowego i linolenowego, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin z grupy B oraz E. Jest także bogata w wapń, żelazo, potas, cynk, selen, magnez oraz karoteny. Jej działanie zawdzięcza zawartości substancji takich jak tymol, tymochinon, tymohydrokinon.

Zalecana jest przede wszystkim alergikom oraz osobom ze słabym systemem odpornościowym. Tymochinon zawarty w czarnuszce działa antybakteryjnie, antygrzybicznie oraz antywirusowo, dlatego czarnuszka w codziennej diecie bardzo dobrze wpływa na układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej narażeni na przeziębienie, grypę, czy różnego rodzaju uczulenia. Co ciekawe, roślina znajduje swoje zastosowanie także w walce z nowotworami: zaleca się spożywanie czarnuszki osobom przechodzącym radioterapię, ponieważ przeciwdziała uszkodzeniom związanym z promieniowaniem. Olej z czarnuszki jest wykorzystywany także przez astmatyków, gdyż działa pozytywnie na wydolność płuc. Dodatkowo, zaleca się włączenie czarnuszki do codziennej diety dla osób starszych, osób z nadwagą oraz dla cukrzyków, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi.

Czarnuszka w Twojej kuchni

Najczęściej czarnuszka znajduje zastosowanie jako dodatek do pieczywa oraz serów. Jest także znakomitym składnikiem marynaty do mięsa. Wystarczy kilka ziaren czarnuszki i danie zyskuje nie tylko niezwykłe właściwości zdrowotne, ale również niepowtarzalny smak. Można ją dodać np. do ciasta francuskiego, sosów, czy jako dodatek do sałatki. Bardzo dobrze komponuje się z jajkiem, rukolą oraz nabiałem.

Czarnuszka w kosmetyce

Czarnuszka pozytywnie wpływa także na naszą urodę. Olejek z czarnuszki to sprawdzony, naturalny sposób na walkę z trądzikiem, grzybicą, atopowym zapaleniem skóry oraz wysypką. Pomaga także osobom borykającym się z łuszczycą i poparzeniami słonecznymi. Dzięki swoim właściwościom, olejek z czarnuszki sprawdza się jako szybki sposób na gojenie się skaleczeń i zmian skórnych.

Codzienne picie łyżeczki oleju z czarnuszki wpływa także na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Działa ujędrniająco na skórę i przeciwstarzeniowo. Użycie zewnętrzne najlepiej sprawdzi się w przypadku naszych włosów: dwa razy w tygodniu wetrzyj olejek z czarnuszki we włosy (od nasady po końce) i pozostaw na około 30 minut. Później umyj dokładnie głowę. Taki zabieg sprawi, że włosy przestaną wypadać, odzyskają swój naturalny blask, będą zdrowsze, a także przyśpieszysz ich porost.

Jeżeli zależy Ci zatem, żeby w twojej diecie dominowały naturalne składniki, które wpłyną pozytywnie nie tylko na Twój wygląd, ale przede wszystkim zdrowie – czarnuszka powinna na stałe znaleźć się w Twoim jadłospisie.

Czarnuszka – zastosowanie w kuchni i kosmetyce
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *