Ciecierzyca – właściwości odżywcze, kalorie i zastosowanie

Ciecierzyca, zwana także cieciorką lub grochem włoskim, to roślina znana powszechnie już od czasów biblijnych. Nawet wtedy słynęła ze swoich szczególnych właściwości, bowiem uważano, że pasza dla zwierząt, w której skład wchodziła ciecierzyca, była o wiele bardziej wartościowa. Ówcześni nie mylili się. Ciecierzyca to niezwykła roślina, której właściwości cenione są aż do teraz.

Ciecierzyca wartości odżywcze

Ciecierzyca to przede wszystkim niezwykle bogate źródło białka. Warto wiedzieć, że na 100g ugotowanej ciecierzycy, blisko 9g to białko. Jest to szczególnie ważna informacja dla osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa; aby zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią ilość białka, specjaliści od żywienia zalecają włączanie ciecierzycy do posiłków na bazie kaszy. Należy również wiedzieć, że ciecierzyca może okazać się zbawienna dla kobiet w ciąży, które muszą dbać o zaspokojenie zapotrzebowania na kwas foliowy. Spożywanie ciecierzycy zaleca się również diabetykom oraz osobom na diecie, z uwagi na niski indeks glikemiczny produktu. Ponadto, ciecierzycę zalicza się do grona produktów o wysokiej zawartości błonnika. Nie sposób również zapomnieć, że ciecierzyca pomaga w walce ze złym cholesterolem, powodując jego obniżenie.

Ciecierzyca gotowanie

Z racji, że ciecierzyca jest znacznie popularniejsza w środowisku, z którego pochodzi (Azji), w krajach europejskich nie wszyscy wiedzą jak ją odpowiednio przyrządzić. Jest to wprawdzie proces długotrwały, lecz niewymagający od nas wiele wysiłku

Jak ugotować ciecierzycę:

  1.  dokładnie opłukujemy ciecierzycę w zimnej wodzie;
  2.  wrzucamy ciecierzycę do dużego garnka, aby móc zalać ją dużą ilością wody (sugerowane proporcje wody i ciecierzycy to 2:1);
  3. pozostawiamy ciecierzycę w wodzie na cały dzień;
  4. następnego dnia zagotowujemy wodę z ciecierzycą*;
  5.  pozostawiamy na małym ogniu na półtorej godziny do dwóch;
  6. odcedzamy.
    *wskazówka: warto dodać do ciecierzycy łyżeczkę sody oczyszczonej. Dzięki temu ciecierzyca szybciej stanie się miękka i będzie mieć bardziej kremową konsystencję. Jest to szczególnie przydatne jeżeli z ugotowanej ciecierzycy planujemy zrobić hummus.

Ciecierzyca przepisy

Skoro już wiemy jak odpowiednio ugotować ciecierzycę, warto poznać dania, w których może okazać się ona nieoceniona. Poniżej znajduje się przepis na domowy hummus.

Hummus z ciecierzycy

Składniki:

  1. półtorej szklanki ciecierzycy;
  2. dwie szklanki pasty sezamowej tahini (jeżeli nie przepadamy za sezamem, ilość pasty można zredukować nawet o połowę);
  3. zmielony czosnek;
  4. sól i pieprz;
  5.  pół szklanki wody;
  6.  łyżka oliwy z oliwek tłoczonej na zimno;
  7.  ćwiartka cytryny;
  8. opcjonalnie: ugotowane warzywo, o którego smaku chcemy uzyskać hummus, polecamy buraka i paprykę.

Przygotowanie:

  1.  miksujemy ciecierzycę i dodajemy do niej odrobinę wody, aby pasta uzyskała kremową konsystencję;
  2.  do ciecierzycy dodajemy pastę sezamową, dolewamy resztę wody i ponownie miksujemy;
  3. do uzyskanej pasty dodajemy wszystkie przyprawy;
  4. wyciskamy sok z cytryny;
  5. do soku z cytryny dolewamy oliwy i mieszamy;
  6. dodajemy oliwę z cytryną do hummusu i ponownie miksujemy.
    Jeżeli zależy nam na hummusie innym niż ten tradycyjny, po zmieszaniu ciecierzycy z pastą sezamową miksujemy warzywa i dodajemy je do ciecierzycy i pasty sezamowej.

Ciecierzyca cena

Niestety, ciecierzyca nie zalicza się do grona najtańszych produktów na rynku. Zważywszy jednak na jej wartości odżywcze, zdrowotne, mnogość zastosowań oraz ciekawy smak, warto zainwestować w ten produkt od czasu do czasu, nawet jeżeli nie praktykujemy diety roślinnej. Cena za kilogram ciecierzycy to około 15 zł. Ziarna ciecierzycy to jedne z najbardziej wartościowych produktów jakie mamy okazję spożywać. Choć nie są w Polsce jak popularne jak bób czy fasola, warto zaufać wschodniej kuchni i wypróbować ich przepisy z ciecierzycą w roli głównej, ponieważ oprócz wspaniałego smaku, ciecierzyca ma nam do zaoferowania szczególne właściwości zdrowotne.

Ciecierzyca – właściwości odżywcze, kalorie i zastosowanie
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *