Ciasto ze śliwkami – przepis idealny!

Jestem przekonana, że każdy zna to ciasto i każdemu będzie się ono kojarzyć z dzieciństwem. Ten smak, ten zapach… U nas w domu, babcia robiła je z różnymi owocami. I do tego też zachęcam. Jeśli nie lubisz śliwek, możesz użyć brzoskwiń, borówek, truskawek lub malin. Ja dzisiaj jednak stawiam na śliwki.

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 3 jajka + 3 same żółtka,
  • 100 g masła,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 400 g dojrzałych śliwek (najlepsze będą węgierki)

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g bardzo zimnego masła,
  • 4 łyżki cukru pudru, bądź zwykłego drobnego,
  • 100 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Trzeba przygotować rozczyn:
    Do miski należy wkruszyć drożdże i poczekać, aż będą miały temperaturę pokojową. Gdy już ją osiągną dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wlać podgrzane mleko i dokładnie wymieszać aby nie było żadnych grudek. Należy pamiętać aby mleko było ciepłe, nie gorące! Inaczej drożdże nie zaczną pracować. Tak przygotowany rozczyn należy odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 20 – 30 minut. Powinien urosnąć o ok. 4 – 5 razy. Możliwe, że nie wyrośnie – wtedy trzeba zrobić nowy.
  2.  Do oddzielnej miski należy wbić żółtka i jajka, miksując dodawać cukier.
  3. Do jeszcze jednej misy – większej – przesiać mąkę. Na środku zrobić otwór i wlać w niego wcześniej przygotowany, wyrośnięty rozczyn. Drewnianą łyżką mieszać wszystko powoli dodając jajka. Wymieszaną masą wyrabiać dalej dłońmi przez ok 7 – 10 minut. Po czym dodać ostudzone, wcześniej stopione masło. Wyrabiać dalej 7 minut.
  4. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce i nakryć ściereczką bądź gazą na ok 1 – 1,5 h. Powinno wyrosnąć 2 – 3 razy większe.
  5. Przez ten czas przygotowujemy kruszonkę:
    Mąkę przesiać do jakiegoś naczynia, dodać cukier, oraz zimne masło posiekane w drobną kostkę. Następnie rozcieramy palcami, do powstania drobnych okruszków.
  6. Piekarnik nastawić na 180oC grzanie góra – dół.
  7. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełożyć za pomocą drewnianej łyżki delikatnie je rozciągając i wyrównując aby wypełniło całą formę. Na cieście ułożyć połówki lub ćwiartki śliwek – które wcześniej trzeba oczyścić z pestek. Gdy ułożymy swoją kompozycję z owoców, wszystko posypać kruszonką. (Jeśli nie lubisz kruszonki, po upieczeniu możesz posypać ciasto cukrem pudrem.) Zostawiamy ciasto na 15 – 20 minut.
  8. Wstawić do nagrzanego uprzednio piekarnika i piec ok. 30 – 35 minut kontrolując co jakiś czas czy nic się z nim złego nie dzieje.
    Mam nadzieję, że Wasze ciasto wyjdzie równie smaczne jak moje. Orłem w cukiernictwie nie jestem, ale to ciasto – ZAWSZE WYCHODZI DOBRE. Pamiętaj, nawet w najzdrowszej diecie jest czas na małe odstępstwa i nic się wielkiego nie stanie jak zjesz kawałek słodkiej pyszności.
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *