Ciasteczka owsiane – słodkości w wersji fit

Ciasteczka owsiane stanowią doskonałą alternatywę dla ciast, czekolad i innych popularnych deserów. Są one na tyle łatwe w przygotowaniu, że z ich upieczeniem poradzą sobie nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni. Doskonale sprawdzą się one w roli przekąski do pracy czy na imprezę.

Klasyczne ciasteczka owsiane

Niezbędne składniki do przygotowania takich ciasteczek to:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • ½ szklanki wiórków kokosowych,
  • ¾ szklanki zmielonych migdałów,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 40 g rodzynek,
  • 40 g suszonej żurawiny,
  • 125 g masła lub oleju kokosowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza. Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę pszenną oraz sodę oczyszczoną. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki oraz żurawinę i mieszamy. W rondelku roztapiamy masło z miodem oraz 1 łyżką wody. Przelewamy do miski z sypkimi składnikami i dokładnie mieszamy. Z pozostałej masy lepimy kulki o średnicy około 3 centymetrów, a następnie spłaszczamy je i formujemy tworząc placuszki o średnicy 4 centymetrów i grubości 1,5 centymetra. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut.

Ciasteczka owsiane na słono

Ciasteczka owsiane przygotować możemy także w wersji wytrawnej. Do tego celu potrzebne nam będą:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła orzechowego.

Składniki dokładnie łączymy i odstawiamy na 15 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy niewielkie kuleczki. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza na około 15 minut.

Zobacz więcej przepisów na ciasteczka owsiane:
https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/ciasteczka/ciasteczka-owsiane

Ciasteczka zbożowe

Płatki owsiane to nie jedyne zboże, na bazie którego można przygotować ciasteczka. Do tego celu z powodzeniem wykorzystać można również płatki orkiszowe lub żytnie. Przepis na ciastka na ich bazie, poniżej.
Składniki:
• 1 szklanka płatków owsianych,
• 1 szklanka płatków orkiszowych,
• ½ szklanki płatków żytnich,
• 1 szklanka suszonych owoców i orzechów (do tego celu sprawdzą się na przykład rodzynki, żurawina, modele, daktyle, figi, orzechy laskowe czy orzechy ziemne),
• 2 jajka,
• 2 łyżki mąki pszennej,
• 1 łyżeczka soli,
• ½ szklanki cukru,
• 15 dag masła,
• 1 łyżka ekstraktu waniliowego.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Jajka roztrzepujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Owoce i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do miski, dodajemy płatki owsiane, orkiszowe oraz żytnie i sól. Wlewamy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka roztrzepane z cukrem, mieszamy, wsypujemy mąkę, ponownie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Masę mieszamy po raz kolejny, formujemy z niej ciasteczka o grubości około 1 centymetra i wykładamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 – 20 minut. Ciasteczka są gotowe, gdy ich brzegi staną się wyraźnie brązowe.

Ciasteczka owsiane – słodkości w wersji fit
5 (100%) 1 głosów