Chleb orkiszowy i jego niesamowite właściwości

Historia chleba sięga odległych czasów starożytności. Na przestrzeni wieków, wygląd pieczywa i sposób jego wytwarzania ewoluował, jednak chleb zawsze stanowił podstawowy składnik diety. Dziś jadamy go równie chętnie, a wypiekany z ciasta na bazie zakwasu i mąki orkiszowej – jest nie tylko smaczny, ale posiada też niesamowite właściwości. Czy znasz je wszystkie?

Orkisz i pozyskiwanie mąki

Orkisz, nazywany też szpelcem jest jednym ze zbóż. To odmiana pszenicy uznawana za jedną z najzdrowszych. Uprawiano ją już ok. 7 tysięcy lat temu na Bliskim Wschodzie, a na terenach dzisiejszej Polski i innych krajów europejskich już od ok. VIII wieku. W późniejszych czasach, pszenicę orkisz zastąpiły inne zboża, jednak obecnie znów jest popularna. Szczególnie doceniamy ten rodzaj pszenicy za bogactwo wielu składników odżywczych, które skrywa w swych małych ziarnach.

Aby chleb orkiszowy mógł trafić na nasze stoły, w pierwszej kolejności trzeba zebrać plony i pozyskać mąkę. W tym celu wykorzystuje się maszyny, które obierają ziarna z tzw. plew za pomocą spiralnych ostrzy. Tak przygotowane ziarna należy oczyścić, a następnie rozdrobnić. Na tym etapie powstaje mąka biała, razowa i otręby.

Chleb orkiszowy i jego właściwości

Żyjąca prawie 900 lat temu – św. Hildegarda z zakonu benedyktynek uważała, że orkisz zawiera wszystko, co jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Jak się okazuje, kobieta miała wiele racji, ponieważ odkryto, że chleb na bazie mąki orkiszowej, a nie zwykłej – pszenicznej, zawiera wysokowartościowe białko i dobrze przyswajalny gluten. Na dodatek jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega – 6, omega – 9) oraz steroli roślinnych, które wpływają pozytywnie na układ krążenia. Pomagają w walce z niezdrowym cholesterolem obniżając jego poziom we krwi oraz stabilizują poziom cukru.

Orkisz zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, D) oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie z grupy B (B1, B2, B6, B12), które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Biorą udział w powstawaniu czerwonych płytek krwi, wspierają pracę serca i mózgu. Ich niedobory mogą objawiać się uczuciem osłabienia organizmu, problemami z koncentracją i zasypianiem. Witaminy z grupy B wspomagają przyswajanie mikro i makro elementów, które w pszenicy orkiszowej występują równie licznie. To m. in. magnez, cynk, selen i żelazo – związki odpowiedzialne np. za zdrowy i piękny wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

Ponadto, pieczywo orkiszowe – za sprawą tego zboża pomaga w walce z nadwagą i otyłością. Zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas i charakteryzuje się mniejszą kalorycznością, niż chleb wypiekany z tradycyjnej mąki pszenicznej. Orkisz reguluje też pracę jelit, ułatwiając trawienie, co czyni go pożądanym składnikiem w jadłospisie osób przebywających na diecie odchudzającej.

Dowiedziono także, że zboże to posiada w swoim składzie czynną substancję biologiczną, która spełnia funkcję naturalnego antybiotyku. Jego właściwości sprawiają, że wspiera on układ odpornościowy, działa prewencyjnie w powstawaniu nowotworów i stanów zapalnych.

Chleb orkiszowy – przepis

Aby wykonać chleb orkiszowy na zakwasie, potrzebne Ci będą:

  • 300 gram pełnoziarnistej mąki orkiszowej,
  • 300 gram jasnej mąki orkiszowej (typ 720),
  • 300 ml letniej wody,
  • zakwas orkiszowy,
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie zakwasu:

  • 600 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej,
  • 600 ml letniej wody

Zakwas orkiszowy przygotuj 5 dni przed pieczeniem chleba. 200 gram mąki i 200 ml wody zmieszaj ze sobą. Odstaw w szklanym naczyniu na jedną dobę. Następnego dnia, dodaj do powstałej mikstury 100 gram mąki i 100 ml wody. Pozostaw na 24 godziny. Czynność powtarzaj przez kolejne 3 dni.

Przygotowanie chleba:

Do miski przesyp suche składniki – dwa rodzaje mąk i sól. Następnie dodaj zakwas orkiszowy, stopniowo wlewaj wodę. Powstałą masę wyrabiaj ręcznie lub przy użyciu miksera przez ok 5-6 minut.

Pozwól, aby ciasto odpoczęło. Zostaw je pod przykryciem na 120 minut. Po upływie dwóch godzin, zauważysz, że ciasto znacznie zwiększyło swoją objętość. To czas, aby ciasto zaczęło swoim wyglądem przypominać chleb – uformuj z niego zgrabny bochenek, a potem przełóż do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką. Chleb oprószony mąką i przykryty ściereczką, ponownie odstaw na dwie godziny.

Piekarnik rozgrzej do 250 stopni i nastaw termoobieg. Na jego dnie ustaw miskę z wodą – dzięki temu pieczywo nie będzie przesuszone. Ułóż chleb na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni, a termoobieg zastąp funkcją „góra-dól”. Wypiekaj jeszcze ok. 30 minut. Po ostudzeniu delektuj się smakiem domowego chleba, smacznego!

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *