Brukiew – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

Brukiew to jedna z roślin, które kilkadziesiąt lat temu zostały wygnane z polskich domów. Powszechnie kojarzy się z głodem i wojną. Może właśnie dlatego przez wiele lat używana była jedynie jak pasza dla zwierząt. Brukiew pastewna przez kilkadziesiąt lat była uważana za roślinę bezużyteczną kulinarnie.
W ostatnich latach status brukwi powoli zaczął się zmieniać.

Brukiew – zastosowanie i kalorie

Dzięki zwiększającej się popularności diety wegetariańskiej i wegańskiej, oraz tendencji powrotu do korzeni, brukiew zaczęła powracać na salony… i do kuchni. Bardzo dobrze, ponieważ może się pochwalić mnóstwem zdrowotnych zalet.

Brukiew powstała w wyniku skrzyżowania kapusty liściowej z rzepą. Prawdopodobnie pochodzi z Rosji lub Skandynawii. Niegdyś sporządzano z niej pożywną zupę. W krajach skandynawskich cieszy się popularnością do dzisiaj i podawano jest zarówno na surowo, jak i w formie gotowanej. Doczekała się swojej roli w daniach głównych, sałatkach i zupach.

Brukiew jest warzywem idealnym dla osób dbających o utrzymanie wagi lub próbujących ją zrzucić.
W 100 g bowiem znajduje się jedynie 36 kcal. Przy tak niewielkiej kaloryce, zapewnia poczucie sytości na bardzo długo. Brukiew jest również bardzo bogata w witaminy. A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K i wiele innych składników mineralnych dostarczy naszemu organizmowi to niedoceniane warzywo. Zawiera ponadto bardzo silny utleniacz – karoten. Ze względu na to, brukiew powinny spożywać osoby cierpiące na niedobory witamin, mające kłopoty z trawieniem czy skarżące się na inne dolegliwości układy pokarmowego.

Właściwości lecznicze brukwi

Znane są w medycynie naturalnej od bardzo dawna. Stosowana była jako środek moczopędny, a także przeczyszczający przy uciążliwych zaparciach. Syrop z brukwi ma silne właściwości przeciwkaszlowe, ponieważ pomaga rozpuszczać śluz. Dzięki wysokiej zawartości związków siarkowych świetnie sprawdza się w leczeniu chorób skóry, a także doskonale wzmacnia włosy.

Sok z brukwi znany jest ze swojego działania oczyszczającego. Ponad to wspomaga śledzionę, wątrobę oraz zapobiega dolegliwościom dróg żółciowych. Brukiew została oczywiście podana eksperymentom, które badały jej przydatność w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. Badania wykazały, że swoje właściwości przeciwrakowe, brukiew zawdzięcza związkom chemicznym zwanych glukozynolanami.

Przepisy na brukiew

Wraz ze wzrostem popularności brukwi na polskich stołach, wzrasta również liczba opracowywanych przepisów z jej udziałem. Przede wszystkim, jest bardzo dobrym dodatkiem do zup. Najlepiej komponuje się w nich z marchwią i ziemniakami. Świetnie smakuje odpowiednio przyprawiona solą i pieprzem i upieczona.Roztarta z ugotowaną marchewką i ziemniakami, z dodatkiem masła i śmietany, tworzy przepyszne puree, świetnie nadające się jako dodatek do wielu potraw. Kiedyś jadano ją w zupie nazwie jaroszka. Dodatkowymi jej składnikami były buraki i lebioda. Danie to było szczególnie popularne w Wielkopolsce. Ponad to, kiszono ją w podobny sposób jak zwykłą kapustę.

Brukiew – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *