Ból gardła – walcz domowymi sposobami

Ból gardła utożsamiany jest głównie z przeziębieniem czy anginą. Mało kto wie, że drapanie i pieczenie w gardle może mieć dużo poważniejsze podłoże, niż infekcja wirusowa.

Niektóre z głównych przyczyn tego stanu to wirus, angina (bakteryjne zapalenie migdałków), odra, ospa wietrzna, zapalenie dziąseł, choroby nerek, zanieczyszczenie powietrza, palenie papierosów. Bólowi gardła towarzyszy często ból głowy, ból brzucha i obrzęk węzłów chłonnych szyi.

Ból gardła, choć występuje bardzo często, może być bolesny i nieprzyjemny. Możesz spróbować prostych, naturalnych środków, które pomogą złagodzić ból i, w zależności od przyczyny, ewentualnie rozwiązać problem.

1. Organiczny miód

Surowy (nieprzetworzony) miód ma właściwości przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe, które mogą pomóc w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak ból gardła. Jako naturalny antybiotyk, może ukoić gardło i złagodzić obrzęki, a także wzmocnić odporność organizmu.

Według badań, miód bezpośrednio wpływa na około 60 gatunków bakterii oraz niektóre gatunki grzybów i wirusów. Ma także właściwości przeciwutleniające dzięki szerokiej gamie związków, w tym fenolikom, peptydom, kwasom organicznym i enzymom.

Dodaj surowy miód do ciepłej wody lub herbaty, aby stworzyć szybko działające lekarstwo na ból gardła.

2. Rosół

Spożywanie bulionu kostnego skutecznie nawadnia organizm i wspomaga system odpornościowy. Wywar mięsno-warzywny jest bogaty w składniki odżywcze, jest lekkostrawny, a zarazem aromatyczny i smaczny. Taka zupa zawiera niezbędne minerały w postaciach, które organizm łatwo przyswaja, w tym wapń, magnez i fosfor.

Badania naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Nebrasce wykazały, że aminokwasy, które powstały podczas gotowania bulionu z drobiu, są w stanie zmniejszyć stan zapalny w układzie oddechowym.

3. Czosnek

Allicyna, jedna z substancji czynnych świeżo startego czosnku, jest związkiem chemicznym o działaniu bakteriobójczym i o charakterystycznym zapachu. Wyniki badań naukowych informują, że dzięki tej substancji, czosnek ma działanie silniejsze niż niektóre antybiotyki. Ponadto, posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze.

Jedz jeden duży ząbek dziennie, dodając go do jedzenia lub, jeśli wolisz, sam, przegryzając go świeżą natką pietruszki lub kawałkiem imbiru. Lampka czerwonego wytrawnego wina może również częściowo zniwelować nieprzyjemny zapach.

5. Witamina C

Witamina C pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego i zwiększa liczbę białych krwinek. Badania także wykazują, że witamina C skraca czas trwania chorobowych objawów dróg oddechowych. Gdy tylko pojawią się oznaki bólu gardła, zażyj 1000 miligramów witaminy C i wzbogać swoją dietę o grejpfruty, kiwi, truskawki, pomarańcze, jarmuż i cytrynę. Jeśli spożywanie pokarmów stałych jest bolesne i nieprzyjemne, spróbuj zamiast tego zrobić smoothie.

6. Płukanie gardła solą

Płukanie gardła ciepłą słoną wodą może zmniejszyć obrzęk w gardle i poluzować śluz, pomagając wypłukać bakterie drażniące gardło.

Zaleca się rozpuszczenie łyżeczki soli w jednej szklance ciepłej wody. Jeśli słony smak jest dla ciebie zbyt nieprzyjemny, spróbuj dodać niewielką ilość miodu, aby lekko osłodzić miksturę. Pamiętaj, aby wypluć wodę po płukaniu.

7. Cynamon

Cynamon pomaga udrożnić drogi oddechowe i złagodzić ból gardła. Dodaj po jednej łyżeczce sproszkowanego cynamonu i czarnego mielonego pieprzu do szklanki ciepłej wody. Możesz również dodać odrobinę kardamonu lub imbiru. Odcedź roztwór i płucz nim gardło od dwóch do trzech razy dziennie.

Inną opcją jest zmieszanie kilku kropli oleju cynamonowego z jedną łyżeczką organicznego miodu. Taki syrop zażywaj dwa razy dziennie.

Jeżeli objawy nie ustąpią po kuracji domowymi sposobami, konieczna będzie wizyta u lekarza.

Czytaj więcej:



Ból gardła – walcz domowymi sposobami
5 (100%) 1 głosów