Bluszczyk kurdybanek – właściwości, zastosowanie oraz przepisy

Bluszczyk kurdybanek od wieków służył jako środek leczniczy. Jego szczególne właściwości docenił już w XVII wieku Jan III Sobieski – to właśnie dzięki bluszczykowi król Polski zwyciężył w bitwie pod Wiedniem! Wszystko przez to, że polska armia piła napary z tej rośliny. Jak działa bluszczyk kurdybanek i jak go stosować? Dowiedz się tego już teraz!

Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie

Bluszczyk kurdybanek często rozrastał się na terenach gospodarstw wiejskich. Dzięki temu, że jako jedno z pierwszych ziół pojawiał się po zimie, dawno temu uznawany był za roślinę świętą. Obecnie jego chwała zdecydowanie przeminęła – w Polsce uznawany jest za uporczywy chwast, który szczególnie ciężko jest wyplenić.

Bluszczyk kurdybanek jest ziołem, które ma szerokie zastosowanie w kuchni – nie tylko ze względu na swoje właściwości lecznicze, lecz również dzięki nietuzinkowemu posmakowi i aromatowi. Sporządzany na różne sposoby, może pomóc w podkręceniu metabolizmu oraz oczyszczeniu organizmu z toksyn. Po zakrapianej imprezie dobrze jest wypić napar z kurdybanku, aby zminimalizować objawy kaca. Szczególnie korzystne może okazać się picie go wiosną, kiedy nasze ciała „przebudzają się” po zimie i potrzebują dodatkowej dawki energii. Osoby z podwyższonym cholesterolem również mogą spróbować stosowania leków z kurdybankiem. Inną właściwością tego zioła jest jego zdolność do regeneracji naskórka – można stosować go podczas leczenia trądziku, gojenia ran lub oparzeń słonecznych.

Kurdybanek bardzo dobrze wpływa też na pracę serca. Stosowany regularnie, wprowadzi równowagę do Twojego ciała i umysłu – złagodzi stres i ukoi niepokój. Po dniu pełnym stresu napar z kurdybanku rozluźni cię i uspokoi.

Bluszczyk kurdybanek – przepisy

Najłatwiejszym sposobem sporządzenia kurdybanku jest napar w postaci aromatycznej herbaty. Może zostać również dodany do rozmaitych potraw (zniweluje wzdęcia oraz uczucie ciężkości po posiłku). Szczególnie dobrze sprawdzi się jako zamiennik pietruszki i lubczyku.

Kurdybanek ususzony zostać musi szybko, ponieważ długotrwałe suszenie w naturalnych warunkach pozbawia go wielu odżywczych związków. Najlepiej użyć do tego piekarnika. Takie zioło nada się doskonale do doprawiania zup oraz gulaszów (zarówno warzywnych, jak i mięsnych).

Syrop z kurdybanku

Syrop z kurdybanku może być stosowany jako płyn wzmacniający organizm. Z powodu swojego delikatnie tonizującego działania sprawdzi się również doskonale jako zamiennik środków uspokajających. Sporządza się go przez gotowanie garści świeżych liści i kwiatów kurdybanku w 5 szklankach wody. Taki wywar pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut, następnie przecedzamy go przez gazę lub przez sitko i dodajemy w zależności od upodobań: miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego. Płyn mieszamy i ponownie gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Przygotowany syrop należy ostudzić i przelać do wcześniej przygotowanych naczyń (buteleczek lub małych słoików). Wywar ten można spożywać niezależnie – łyżkę raz/dwa razy dziennie – lub dodawać do herbaty.

Kulki zdrowia z kurdybanku i kaszy jaglanej

Do sporządzenia kulek należy użyć kaszy jaglanej (nada się do tego również ryż). Szklankę kaszy mieszamy z kwiatkami i listkami bluszczyka, dodajemy 2 łyżki oliwy. Masę doprawiamy sosem sojowym i pieprzem (najlepiej ziołowym). Następnie formujemy w dłoniach niewielkie kulki, które obtaczamy prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika.

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się nad naturalnymi metodami leczenia, na pewno powinieneś zapoznać się z bluszczykiem kurdybankiem. Przed laty nazywano go „leczniczą bombą” i to nie bez powodu – wypróbuj jego wyjątkowe właściwości już dzisiaj!

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *