Bigos – czy to prawdziwa bomba kaloryczna? Sprawdzamy co w sobie kryje!

Potrawa wigilijna i nie tylko! Bigos tradycyjny, czyli uwielbiane przez Polaków danie z kapusty kiszonej, mięsa, suszonych grzybów i śliwek z dodatkiem przypraw. Pojawia się bardzo często na naszych stołach. Zadowoleni z jego smaku nie zdajemy sobie sprawy jak wpływa na nasze zdrowie. Pora sprawdzić jego przepis i kaloryczność. Jakie ma wartości odżywcze? Jak sprawić by był on bardziej dietetyczny? Zobaczcie sami!

Bigos – plusy i minusy

Kapusta kiszona jest głównym składnikiem potrawy, cenimy ją w wypadku przeziębienia za dużą zawartość witaminy C która niestety połowicznie „ucieka” podczas gotowania. Ponadto możemy znaleźć witaminy z grupy B i A oraz błonnik. Za jej wadę możemy uznać dużą zawartość soli typowe dla kiszonek. Mimo to nie powinniśmy jej wykluczać z jadłospisu. Kolejnym elementem jest mięso. Tutaj wybór jest ogromny – wieprzowina, wołowina, drób, dziczyzna, kiełbasa. To one sprawiają, że ilość kalorii rośnie w górę. Obsmażane lub pieczone, zależnie od tego jakie wybierzesz będzie miało inną kaloryczność.

Jeśli chcesz coś lżejszego zdecyduj się na kurczaka lub wersję wegetariańską. Ciężkostrawność zapewniają mu grzyby które nie wyróżniają się wartością odżywczą. Postaraj się dodawać ich mniej lub zastąp je pieczarkami. Nie żałuj śliwek, bogate w błonnik regulują trawienie twojego organizmu. Przyprawy i zioła wspomogą pracę twojego układu trawiennego. Duża zawartość mięsa przyczynia się do dużej ilości kalorii. Jest to około 110 kcal w 100 gramach z tego aż 9 gram tłuszczu. Bigos, który będzie wegetariański to około 80 kcal.

Bigos – przepis

By go przygotować, potrzebne nam będą następujące składniki:

  •  kapusta kiszona 2 kg
  • kapusta biała 1 kg
  •  mięso wieprzowe ok. 600 g
  • mięso wołowe ok. 500 g
  • boczek 150 g
  •  kiełbasa 100 g (najlepiej będzie smakowała wędzona)
  • garść suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek
  • jedna cebula
  •  4 liście laurowe
  • do przyprawienia możemy użyć soli, pieprzu czarnego, ziela angielskiego, nasiona jałowca, goździki, czerwone wino lub śliwowica

Sposób przygotowania bigosu – krok po kroku

Grzyby wsypujemy garnka i zalewamy zimną wodą, pozostawiamy je w ten sposób na noc. Następnie należy je ugotować, możemy to zrobić w tej samej wodzie, ponieważ przyda nam się później. Kroimy je w paski. Kapusta, jeśli jest bardzo kwaśna to odciskamy z niej kwas, który również zachowujemy. Całą należy posiekać. Kapustę białą kroimy i gotujemy wraz z kiszoną do miękkości, dodajemy grzybów i śliwek. Warto zacząć od gotowania kiszonej ze względu na dłuższy czas przygotowania. Tu możemy dodać wywarów z grzybów i kapusty.

Kolejnym składnikiem, którym będziemy się zajmować jest mięso wołowe i wieprzowe. Musimy je pokroić w kostkę i podsmażyć, możemy dodać trochę soli by go nie przypalić. By nadać większego aromatu możemy smażyć je na smalcu. Do gotowych mięs dolewamy alkohol, który powinien odparować. Przyprawiamy. Kiełbasę i boczek smażymy razem z cebulą by miały lepszy smak. Całość dodajemy do kapusty i gotujemy przez godzinę i pozostawiamy do ostygnięcia. By nabrał większą wyrazistość powinniśmy go zagotowywać jeszcze przez 2 następne dni by wszystkie płyny odparowywały. Najlepszy jest w 3 dniu, wtedy powinniśmy umieszczać go w słoikach, zakręcać i mrozić.

Istnieje wiele przepisów na tę potrawę, różnią się od siebie kolejnością dodawania składników, dodatkami jednak wszystkie opierają się na tym samym: kapuście, mięsie, grzybach i śliwkach. Wśród takich odmian wyróżniamy np. bigos litewski (z kwaskowatymi jabłkami winnymi), galicyjski (z białej kapusty z białą fasolą i ziemniakami), myśliwski (z pieczeniami z sarny, zająca) i wiele innych. Tradycyjne danie mimo wysokiej zawartości tłuszczów i cholesterolu jest jedną z najpopularniejszych polskich potraw i zawsze będzie miał swoje grono zwolenników.

Bigos – czy to prawdziwa bomba kaloryczna? Sprawdzamy co w sobie kryje!
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *