Batony proteinowe – przeczytaj zanim kupisz

Batony proteinowe pełnią funkcję szybkiej przekąski o wysokiej wartości energetycznej oraz dużej zawartości białka i węglowodanów. Są stosowane przez sportowców i osoby na diecie redukującej masę ciała. Są idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zjeść coś szybko, a jednocześnie dostarczyć dużej ilości energii i składników odżywczych. Niestety, w składy batonów proteinowych wchodzą też substancje zwiększające ryzyko chorób oraz nadwagi i otyłości.

Co wchodzi w skład batonów?

W skład batonów proteinowych przeważnie wchodzi białko, które w zależności od rodzaju batona stanowi od 26 do 47% wartości energetycznej batona. Białko występuje w formie hydrolizatów białek serwatkowych, izolatów białek serwatkowych, białka sojowego, kazeiny, białka jaj czy L- glutaminy. Oprócz tego w batonach znajdują się cukry proste, tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, sztuczne barwniki, sztuczne substancje słodzące, konserwanty i środki wypełniające.

Batony proteinowe są produktami bardzo modnymi w dzisiejszych czasach, a zarazem są reklamowane jako pożywne, spalające tkankę tłuszczową i zwiększają również masę mięśniową. Są określane jako bardzo pożywne, ponieważ dostarczają do organizmu wysokiej jakości białko i zaspokajają nasz głód. Składnikami batonów proteinowych są oczywiście tłuszcze nasycone i nienasycone.

Batony te są doskonałą „przekąską” ponieważ dostarczają dużej ilości energii i składników odżywczych. Jest też niestety druga strona medalu, najczęstszym składnikiem batonów proteinowych jest białko, które przeważnie zajmuje od 26 do 47% wartości energetycznej batona. Białko to przeważnie jest złożone z hydrolizatów białek serwatkowych, izolatów białek serwatkowych, białka sojowego, kazeiny, białka jaj czy L- glutaminy. W skład batonów proteinowych wchodzą również cukry proste, tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, sztuczne barwniki, sztuczne substancje słodzące, konserwanty i środki wypełniające.

Kto stosuje batony proteinowe?

Szczególna moda na batony proteinowe występuje wśród sportowców oraz osób odchudzających się. Zawartość białka, która jest w batonie powoduje utrzymanie masy mięśniowej w żądanej proporcji,a osoby uprawiające siłownię jedzą je ze względu na przyrost masy mięśniowej. Batony bardzo popularne są wśród ludzi uprawiających fitness oraz dbających o sylwetkę. Zawarte biało w batonach przyspiesza przemianę materii co w efekcie powoduje spadek masy ciała. Oczywiście spożywanie zbyt dużej ilości białka
wpływa na organizm szkodliwie, powoduje zakwaszanie organizmu i może doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek. Batony proteinowe nie są powszechnie uznawane za zdrową przekąskę,ponieważ występujące w nich składniki jak cukry i tłuszcze oczywiście mogą przyczynić się do powstania nadwagi,otyłości oraz chorób układu krążenia czy też nawet nowotworów.

Na rynku występuje wiele rodzaj batonów proteinowych i często nie wiemy, jakie wybrać. Przy wyborze batonów należy zwracać uwagę na skład podany na opakowaniu produktu oraz zalecane jest wybieranie batonów o jak najmniejszej liczbie składników. Dobrze
jest wybierać te batony, w których składnikiem jest wysokiej jakości białko (izolaty białek serwatkowych). Im mniej baton „naładowany „ tłuszczami, cukrami i białkiem niskiej jakości tym lepiej i zdrowiej dla nas!

Batony proteinowe są dobrym rozwiązaniem dla osób żyjących w pośpiechu i dbających o swoją sylwetkę. Batony są bardzo wygodne w spożyciu i niezwykle sycące. Jednak jak wcześniej wspominaliśmy większość z nich posiada niezbyt zdrowy skład, dlatego zaleca się studiowanie etykiety przed zakupem każdego batonu.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *