Batony proteinowe – przeczytaj zanim kupisz

Batony proteinowe pełnią funkcję szybkiej przekąski o wysokiej wartości energetycznej oraz dużej zawartości białka i węglowodanów. Są stosowane przez sportowców i osoby na diecie redukującej masę ciała. Są idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zjeść coś szybko, a jednocześnie dostarczyć dużej ilości energii i składników odżywczych. Niestety, w składy batonów proteinowych wchodzą też substancje zwiększające ryzyko chorób oraz nadwagi i otyłości.

Co wchodzi w skład batonów?

W skład batonów proteinowych przeważnie wchodzi białko, które w zależności od rodzaju batona stanowi od 26 do 47% wartości energetycznej batona. Białko występuje w formie hydrolizatów białek serwatkowych, izolatów białek serwatkowych, białka sojowego, kazeiny, białka jaj czy L- glutaminy. Oprócz tego w batonach znajdują się cukry proste, tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, sztuczne barwniki, sztuczne substancje słodzące, konserwanty i środki wypełniające.

Batony proteinowe są produktami bardzo modnymi w dzisiejszych czasach, a zarazem są reklamowane jako pożywne, spalające tkankę tłuszczową i zwiększają również masę mięśniową. Są określane jako bardzo pożywne, ponieważ dostarczają do organizmu wysokiej jakości białko i zaspokajają nasz głód. Składnikami batonów proteinowych są oczywiście tłuszcze nasycone i nienasycone.

Batony te są doskonałą „przekąską” ponieważ dostarczają dużej ilości energii i składników odżywczych. Jest też niestety druga strona medalu, najczęstszym składnikiem batonów proteinowych jest białko, które przeważnie zajmuje od 26 do 47% wartości energetycznej batona. Białko to przeważnie jest złożone z hydrolizatów białek serwatkowych, izolatów białek serwatkowych, białka sojowego, kazeiny, białka jaj czy L- glutaminy. W skład batonów proteinowych wchodzą również cukry proste, tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, sztuczne barwniki, sztuczne substancje słodzące, konserwanty i środki wypełniające.

Kto stosuje batony proteinowe?

Szczególna moda na batony proteinowe występuje wśród sportowców oraz osób odchudzających się. Zawartość białka, która jest w batonie powoduje utrzymanie masy mięśniowej w żądanej proporcji,a osoby uprawiające siłownię jedzą je ze względu na przyrost masy mięśniowej. Batony bardzo popularne są wśród ludzi uprawiających fitness oraz dbających o sylwetkę. Zawarte biało w batonach przyspiesza przemianę materii co w efekcie powoduje spadek masy ciała. Oczywiście spożywanie zbyt dużej ilości białka
wpływa na organizm szkodliwie, powoduje zakwaszanie organizmu i może doprowadzić do uszkodzenia wątroby i nerek. Batony proteinowe nie są powszechnie uznawane za zdrową przekąskę,ponieważ występujące w nich składniki jak cukry i tłuszcze oczywiście mogą przyczynić się do powstania nadwagi,otyłości oraz chorób układu krążenia czy też nawet nowotworów.

Na rynku występuje wiele rodzaj batonów proteinowych i często nie wiemy, jakie wybrać. Przy wyborze batonów należy zwracać uwagę na skład podany na opakowaniu produktu oraz zalecane jest wybieranie batonów o jak najmniejszej liczbie składników. Dobrze
jest wybierać te batony, w których składnikiem jest wysokiej jakości białko (izolaty białek serwatkowych). Im mniej baton „naładowany „ tłuszczami, cukrami i białkiem niskiej jakości tym lepiej i zdrowiej dla nas!

Batony proteinowe są dobrym rozwiązaniem dla osób żyjących w pośpiechu i dbających o swoją sylwetkę. Batony są bardzo wygodne w spożyciu i niezwykle sycące. Jednak jak wcześniej wspominaliśmy większość z nich posiada niezbyt zdrowy skład, dlatego zaleca się studiowanie etykiety przed zakupem każdego batonu.

Czytaj więcej:



Batony proteinowe – przeczytaj zanim kupisz
4 (80%) 1 głosów