Aronia i jej właściwości odżywcze, przepisy

Wprawdzie aronii nie spożywa się na surowo, ale nalewka aroniowa, sok z aronii czy inne przetwory na bazie jej owoców z pewnością zasługują na uwagę. Owoce aronii zawierają bowiem szereg cennych dla zdrowia witamin i minerałów, których pozytywny wpływ na zdrowie trudno przecenić. Przeczytaj i dowiedz się, jakie właściwości lecznicze i odżywcze ma aronia. Sprawdź również nasze sposoby na wykorzystanie jej owoców.

Aronia – garść informacji

Aronia to gatunek krzewu z rodziny różowatych, pochodzący z Północnej Ameryki. Ale to właśnie w Polsce uprawia się go najwięcej. Nasz kraj zresztą znajduje się na pierwszym miejscu nie tylko pod względem uprawy aronii, bo przoduje również w jej eksporcie.

Uprawa aronii nie jest szczególnie kłopotliwa – roślina nie ma zbyt dużych wymagań glebowych i wykazuje dużą odporność na różnego rodzaju choroby i warunki atmosferyczne. Owoce zbiera się od połowy sierpnia do września i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju przetworów: dżemów, soków, nalewek. Smakiem przypomina nieco czarną porzeczkę. Niekiedy krzew wykorzystuje się również jako roślinę ozdobną.

Właściwości odżywcze aronii

Owoce aronii to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Na pierwszym miejscu plasuje się cały zestaw cennych i dobrze przyswajalnych witamin. To przede wszystkim witamina C, ale aronia darzy nas hojnie również witaminami B1, B2, B6, B9, PP, E i A.
Aronia jest ponadto bogatym źródłem składników mineralnych – obfituje w potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, manga i molibden. Zawiera również antocyjany, fenolokwasy, garbniki i pektyny.

Tak hojnie zaopatrzona w dobroczynne składniki odżywcze nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie, a korzyści płynące z regularnego spożywania aronii są nie do przecenienia. To m.in.:

  • wsparcie w leczeniu nadciśnienia;
  • ochrona przed chorobami układu krwionośnego;
  • regulacja poziomu cukru we krwi (polecana jest również osobom z cukrzycą);
  • profilaktyka chorób nowotworowych i wsparcie procesu ich leczenia;
  • poprawa odporności organizmu;
  • łagodzenie przebiegu chorób układu pokarmowego;
  • regeneracja skóry (również hamowanie procesów starzenia), włosów i paznokci;
  • przeciwdziałanie nadwadze i otyłości;
  • poprawa przemiany materii;
  • działanie uspokajające;
  • wsparcie w leczeniu infekcji i alergii;
  • poprawa pamięci i koncentracji;
  • działanie odtruwające.

Jak wykorzystać?

Owoców aronii nie spożywa się na surowo – w takiej formie są cierpkie i kwaśne. Są jednak wdzięczną bazą do różnego rodzaju przetworów. Sok, nalewka czy dżem
z aronii to prawdziwa uczta dla zmysłów, a przy okazji spora garść cennych składników odżywczych.

Aronia – przepisy

Sok z aronii

Składniki:

  • 1 kilogram owoców aronii
  • 200 gramów cukru
  • pół litra wody

Sposób przyrządzania:

  1. Owoce dokładnie oczyść i wypłucz pod strumieniem zimnej wody.
  2.  Oczyszczone owoce umieść w dużym garnku, zalej całość wodą i zagotuj.
  3.  Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 20 minut.
  4. Przelej przez sitko, dodaj cukier i znów zagotuj.
  5. Gotowe! Teraz sok przelej do słoików lub butelek.

Nalewka z aronii

Składniki:

  • pół kilo owoców aronii
  • 100 liści wiśni lub aronii
  • pół litra spirytusu
  • 1 litr wody
  • pół kilo cukru
  • 1 cytryna

Sposób przyrządzania:

  1.  Owoce i liście umieść w dużym garnku, zalej całość wodą (pół litra z podanej ilości) i zagotuj.
  2. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 15 minut.
  3. Całość odstaw na około 12 godzin.
  4.  Po upływie tego czasu wyjmij z garnka liście, wlej sok z cytryny i wsyp cukier.
  5. Dolej resztę wody i zagotuj.
  6.  Przelej całość przez sitko, żeby pozbyć się owoców.
  7.  Dolej spirytus i dokładnie wymieszaj.
  8. Przelej nalewkę przez gazę.
  9. Gotowe! Teraz musisz tylko uzbroić się w cierpliwość – nalewka musi trochę poleżakować.

Uwaga! Aronię należy wcześniej przemrozić – w tym celu umieść owoce w zamrażalniku na co najmniej 12 godzin (z powodzeniem owoce mogą jednak leżeć w tych warunkach dłużej). Przemrożone owoce tracą cierpki smak i szybciej puszczają sok. Podobną rolę grają dodawane do gotowania liście.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *