Anchois – co to jest? Właściwości, zastosowanie

Anchois jest określeniem pochodzącym z języka francuskiego. Nazywane są tak przetwory z ryby – sardeli europejskiej. Anchois jest cennym składnikiem w kuchni, bogatym w składniki odżywcze. Bez obaw mogą je jeść kobiety w ciąży.

Anchois – najważniejsze informacje

Sardela europejska jest tłustą rybą o niewielkich rozmiarach (12-15 cm) i ościstej strukturze. Ma ostry, charakterystyczny aromat i słono-kwaskowaty smak (przypominający wędzone ryby czy śledzie). Występuję w Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym, Oceanie Spokojnym i Atlantyckim. Złowione ryby są marynowane w soli, co pomaga pozbyć się nadmiaru wody i tłuszczu, po upływie trzech miesięcy poddawane są filetowaniu oraz pakowane do słoików czy puszek. Filety anchois podawane są w słonej lub oliwnej zalewie. Przetwory z sardeli europejskiej cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów, dlatego ma ona duże znaczenie gospodarcze. Eksportowana jest z Peru, Chile, Francji, Portugalii i Hiszpanii. Ryba uważana jest za bezpieczną dla zdrowia, a przetwory z niej spokojnie mogą spożywać kobiety ciężarne – nie zawiera metali ciężkich, mięso nie magazynuje rtęci, a jej połowy nie wpływają w sposób negatywny na różnorodność biologiczną wód, w których występuje. Anchois jest dostępne na całym świecie. Zazwyczaj w formie konserwowanych przetworów, które należy spożyć w ciągu 12 miesięcy. Anchois nadaje wyrazisty smak wielu potrawom. O zastosowaniu sardeli niżej.

Anchois – zastosowanie w kuchni

Anchois może być podawane na wiele różnych sposobów. Od formy surowej do wędzonej. Anchois to koreczki, pasta, konserwy i filety. Te ostatnie można np. dodać do sałatki Cezar (może występować z kurczakiem). Ciekawym pomysłem jest podanie anchois w cieście francuskim. Najczęściej jednak używane jest w sosach. Salsa verde jest zielonym sosem, którego niezbędnym składnikiem jest właśnie anchois. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do pizzy w połączeniu z pomidorami. Może być dodawane do sałatek, zapiekanek, past kanapkowych, awokado, jaj czy makaronów (spaghetti, penne).

Anchois – właściwości odżywcze i zdrowotne

Anchois to jedna z najbardziej zdrowych potraw rybnych. Zawartość pierwiastka rtęci jest niewielka w anchois. Dlatego jest bezpieczna dla kobiet w ciąży w przeciwieństwie do wielu innych ryb. Oczywiście nie należy przesadzać z jedzeniem sardeli, ponieważ jest bardzo słona. Szczególnie osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczyć jej spożywanie.

W 100 gramach anchois znajduje się 210 kcal. Najważniejsze jednak jest to, że jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego i 10 gram tłuszczu, w którego składzie znajdują się kwasy tłuszczowe nienasycone. Cennymi składnikami anchois są wapń i magnez. Brakuje natomiast błonnika i cukru. Spożywanie sardeli wzmocni kości oraz może zapobiec rozwojowi anemii.

Anchois – cena przetworów

Anchois można kupić w każdym sklepie wielkopowierzchniowym. Dostępne jest zarówno w sprzedaży ciągłej, jak i podczas specjalnych dni, które są poświęcone konkretnym smakom międzynarodowym. Cena słoiczka anchois to zazwyczaj kilkanaście złotych. Można też dostać anchois w oleju roślinnym za kilka złotych. Przetwory te dostępne są również w puszkach. Wydaje się jednak, że słoik jest bardziej praktycznym rozwiązaniem, ponieważ zwyczajnie można go zakręcić i odstawić do lodówki. Nie psują się przez dłuższy czas. Idealne anchois powinny być brązowo-różowe. Żółte nie nadają się do spożycia. Jest to gotowy produkt, który nie wymaga dalszej obróbki.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *