Amarantus — czy warto jeść? Właściwości oraz przepis

Amarantus jest niezwykle dobrym źródłem całej palety niezbędnych dla funkcjonowania całego organizmu cennych mikroelementów. Tych, których pozyskamy najwięcej z tego pokarmu to m.in. mangan, którego zawartość w jednej porcji amarantusa wynosi aż 105%. Taka ilość danego pierwiastka w pożywieniu z pewnością usprawni prace naszego mózgu. Amarantus jest również bogaty w bardzo istotny dla naszego zdrowia magnez. Jego prawidłowa ilość w pożywieniu warunkuje m.in. prawidłowe skurcze mięśni, jak również prawidłową syntezę DNA. Pokarm ten charakteryzuje się również dużo zawartością kolejno fosforu istotnego dla zdrowia kości oraz żelaza, którego prawidłowa ilość pozwoli nam uniknąć m.in. anemii. Badanie stwierdziły niezwykle dużą zawartość kwasów fenolowych o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Zawartość takich kwasów jak m.in. galusowy, czy wanilowy z pewnością jest pomocna w zapobieganiu takim chorobą jak rak, czy zawał serca. Badania przeprowadzone na szczurach wskazują, że amarantus charakteryzuje się szczególnie dużą zawartością przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za ochronę wątroby przed m.in. szkodliwym wpływem alkoholu.

W sytuacji, w której chcemy czerpać najwięcej korzyści z właściwości przeciwzapalnych najlepiej spożywać go w całkowicie nieprzetworzonej formie bez uprzedniego namaczania. Ze względu na fakt, iż badania wykazały największą ilość przeciwutleniaczy w takiej właśnie postaci amarantusa. Istnieją również badania dowodzące zmniejszenia niektórych markerów stanów zapalnych przez amarantus m.in. immunoglobuliny E, która bierze udział w zapaleniu alergicznym. Co istotne dla osób z problemami zapchanych tętnic badania przeprowadzone na chomikach dowiodły, że przy znacznym procentowym zmniejszeniu zawartości złego cholesterolu zwiększony zostaje korzystny cholesterol HDL. Ze względu na to, że jest to produkt wysokobiałkowy z dużą zawartością błonnika, stwierdzono obniżenie poziomu greliny, który to potencjalnie potęguje uczucie głodu. Uczucie sytości przez długi czas pozwoli nam przyjmować mniejsze partie pokarmu, co w efekcie z pewnością przyczyni się do utraty wagi u osób borykających się z nadwagą. Osoby unikające glutenu z pewnością ucieszy wiadomość, że produkt ten jest całkowicie bezglutenowy.

Amarantus – jak gotować?

Przed gotowaniem amarantusa możemy spróbować umieścić go w wodzie na 1, czy 2 dni. To przyczyni się do rozpoczęcia kiełkowania, co z kolei ułatwi trawienie, przy usunięciu składników upośledzających wchłanianie szeregu dobroczynnych dla zdrowia składników odżywczych. Przy gotowaniu amarantusa warto pamiętać o stosunku wody do produktu wynoszącym 3:1. Po osiągnięciu temperatury wrzenia zmniejszamy ogień. Dalej gotujemy produkt na wolnym ogniu przez około 20 minut, co pozwoli na wchłonięcie koniecznej wody. Amarantus ma szereg zastosowań w kuchni, jako pokarm począwszy od stanowieniu dodatku do zup, czy gulaszów na dołączeniu do koktajlu skończywszy.

Popping z amarantusa

Popping z amarantusa to tzw. amarantus ekspandowany, który to idealnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju deserów. Produkt ten ma neutralny smak przypominający dmuchany ryż. Podkręcić smak można, dodając odrobinę miodu, ta przekąska jest w pełni zdrowa i bezpieczna dla małych dzieci. Popping może okazać się idealnym rozwiązaniem dla osób, które preferują dodać amarantus do wszelkiego rodzaju owsianek, czy jogurtów, zamiast spożywać go w postaci gotowanej. Taka postać tego zboża będzie również niezwykle lekkostrawna, co idealnie sprawdzi się dla osób z wszelkiego rodzajami problemami trawiennymi.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *