5 produktów, które zawsze warto mieć w kuchni, jeśli chcesz jeść zdrowo

Kiedy po ciężkim dniu wracamy do domu, sięgamy po żywność, którą mamy pod ręką. Jeśli są to zdrowe, pełnowartościowe produkty – doskonale! Jeśli jednak twoja lodówka jest pełna niezdrowego jedzenia, a szafki uginają się pod ciężarem słodyczy – powinieneś zrobić w swojej kuchni gruntowne „porządki”. Dobrze zagospodarowana kuchnia, zaopatrzona w wartościowe produkty może mieć ogromne znaczenie, jeśli chcesz prowadzić zdrowy tryb życia.

Produkty niezbędne w twojej kuchni

Oto zestawienie pięciu podstawowych produktów spożywczych, które powinieneś mieć w swojej kuchni, aby twoja dieta była zdrowa i dostarczyła ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

1. Płatki owsiane

To niezaprzeczalny „must have” w twojej kuchni. Płatki owsiane zawierają rozpuszczalny błonnik, który – wypełniając żołądek – daje uczucie sytości na dłużej. Zapobiega to przejadaniu się w ciągu dnia, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz uniknięciu problemów zdrowotnych, będących konsekwencją nadwagi. Badania wykazują, że rozpuszczalny błonnik znajdujący się w płatkach owsianych obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL) oraz pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dzięki czemu zapobiega insulinooporności. Obok błonnika, płatki owsiane posiadają także spore ilości magnezu, fosforu, cynku, żelaza i witaminy B1 – składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Płatki owsiane są idealnym pomysłem na pożywne śniadanie. Możesz jeść je w formie owsianki na mleku lub jako dodatek do koktajlu owocowego, czy jogurtu. Dla urozmaicenia dodaj świeże lub suszone owoce, orzechy albo cynamon.

2. Jajka

Możliwe, że ze względu na cholesterol zawarty w jajkach wątpisz w ich dobroczynne działanie na organizm. Mniej znany jest ci pewnie fakt, iż cholesterol jest tak naprawdę szkodliwy kiedy masz go w nadmiarze lub w przypadku chorób serca. W gruncie rzeczy, jaja są uważane za jedno z najlepszych źródeł pełnowartościowego białka. Nadal nie jesteś przekonany? Oto 5 korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia jajek każdego dnia:

  • Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają pracę mózgu, serca, poprawiają wzrok oraz wzmacniają kości
  • Wzrost „dobrego” cholesterolu (HDL), który obniża ryzyko chorób serca, udaru i innych problemów zdrowotnych
  • Zawartość wysokiej jakości białka – jedno duże jajko zawiera ok. 6 g białka oraz wszystkie niezbędne aminokwasy.
  • Korzyści dla oczu – dzięki zawartości dwóch silnych przeciwutleniaczy: luteiny i zeaksantyny ryzyko wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej może zostać zmniejszone.
  • Zawartość niezbędnych minerałów – żelaza, cynku, fosforu. Żelazo ma właściwości przeciwutleniające, cynk wzmacnia odporność, a fosfor odpowiada za zdrowe kości i zęby.
    Najlepiej, żeby jaja pochodziły z pewnego źródła. Jeśli możesz pozyskać je od zaufanej osoby lub posiadasz własne – doskonale! Jeśli jednak kupujesz je w supermarkecie, wybieraj te z oznaczeniem 0 – chów ekologiczny, gdzie kury karmione są w sposób naturalny lub 1 – jaja z wolnego wybiegu.

3. Zielona herbata

Największa korzyść z picia zielonej herbaty? Wysoka zawartość cennych dla zdrowia katechin – przeciwutleniaczy, które mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek w organizmie. Badania wykazują, że zielona herbata poprawia przepływ krwi, obniża poziom cholesterolu, a także zapobiega szeregowi problemów sercowych – począwszy od wysokiego ciśnienia krwi, a skończywszy na zastoinowej niewydolności serca.

4. Zioła

  • Natka pietruszki – wzmacnia odporność , chroni przed infekcjami, ma korzystny wpływ na układ krwionośny, zmniejsza ryzyko zawału serca, obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także ma działania antybakteryjne.
  • Szczypiorek – wspomaga trawienie, pobudza układ odpornościowy, pomaga utrzymać zdrowe serce.
  • Mięta – pomaga w leczeniu depresji oraz utracie wagi, a także łagodzi objawy niestrawności i stanu zapalnego żołądka.
  • Kurkuma – ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu, poprawia funkcjonowanie mózgu, oczyszcza wątrobę i opóźnia proces starzenia się.
  • Gałka muszkatołowa – wspomaga trawienie i zapobiega wrzodom żołądka, łagodzi objawy miesiączki.
  • Rozmaryn – poprawia nastrój, pamięć i koncentrację, chroni przed infekcjami bakteryjnymi i chorobami skóry, łagodzi ból, stymuluje krążenie.
  • Cynamon – pomaga w leczeniu wymiotów, biegunek, infekcji, przeziębień, zapobiega skurczom mięśni, wspomaga apetyt.

5. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Tłuszcze w diecie są bardzo kontrowersyjnym tematem. Trwa ciągła batalia pomiędzy tłuszczami pochodzenia zwierzęcego, a tłuszczami roślinnymi. Jednym z niewielu, który większość ludzi uważa za zdrowy jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Badania wykazują, że zawarte w oliwie kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze mają silne korzyści zdrowotne:

  • Zmniejszają ryzyko chorób serca
  • Zapobiegają wystąpieniu cukrzycy
  • Pomagają w utracie zbędnych kilogramów
  • Mają działanie przeciwzapalne
  • Wzmacniają układ odpornościowy

Wybór odpowiedniego rodzaju oliwy jest niezwykle ważny. Najlepsze właściwości ma oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, gdyż jest otrzymywana przy użyciu naturalnych metod. Należy jednak pamiętać, że nawet ta oznaczona jako „extra virgin” może zostać zafałszowana dlatego konieczne jest kupowanie dobrej jakości oliwy od renomowanego sprzedawcy.

5 produktów, które zawsze warto mieć w kuchni, jeśli chcesz jeść zdrowo
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *