Wartość odżywcza hummusu dla osób odchudzających się

Hummus od kilku lat staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Jest to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, którego podstawowymi składnikami są ciecierzyca i pasta sezamowa (tahini). Do tego można dodać czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek lub wodę i dowolne przyprawy. Powstają też różne wariacje np. ciecierzyca jest zastępowana soczewicą, bobem lub fasolą – o tym jednak później, na początku skupmy się na oryginalnej wersji potrawy.

Jak go przygotować?

Należy zacząć od ugotowania ciecierzycy (można też użyć ciecierzycy z puszki). Surową ciecierzycę należy namoczyć, najlepiej przez całą noc – dzięki temu szybciej się ugotuje i, dodatkowo, w wodzie pozostaną substancje odpowiadające za gazy, które często nas dręczą po spożyciu strączkowych warzyw. Po namoczeniu ciecierzycę należy wypłukać i ugotować, najlepiej z dodatkiem kminku, który nada jej aromatu oraz będzie przeciwdziałał wzdęciom. Do ugotowanego warzywa wystarczy dodać pastę sezamową i pozostałe składniki, według uznania, i zblendować. W ten sposób otrzymamy pastę, którą możemy wykorzystać do posmarowania pieczywa, jako nadzienie do naleśników lub dip do warzyw czy krakersów.

Odchudzanie a hummus

Hummus jest popularny wśród osób odchudzających się ze względu na to, że składa się głównie z ciecierzycy – warzywa bogatego w żelazo, potas, fosfor i witaminy z grupy B. Dodatkowo ciecierzyca obfituje w błonnik, który jest bardzo pożądanym składnikiem odżywczym podczas diety, ponieważ wspomaga pracę układu pokarmowego, powoduje uczucie sytości, dzięki czemu jemy mniej, przyspiesza pozbywanie się tłuszczu z organizmu i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Drugim podstawowym składnikiem hummusu jest tahini – pasta przygotowana z ziaren sezamu. Sezam jest źródłem wapnia i kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm nie produkuje, a są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.
Wartość odżywczą i smak hummusu można poprawić, dodając do pasty ulubione przyprawy i zioła np. natkę pietruszki, kolendrę, czosnek, koper lub paprykę.

Jeśli ktoś nie przepada za ciecierzycą, może użyć innego warzywa strączkowego jako bazy do hummusu. Świetną alternatywą jest bób – jest bogaty w te same składniki odżywcze co ciecierzyca, a o wiele mniej kaloryczny. Innymi zamiennikami mogą być fasola, soczewica lub groch. Ten ostatni jest składnikiem pasty fava – greckiej potrawy, która jest odpowiednikiem hummusu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest